INCIDENT A CAROLINA DEL NORD

Manifestants antiracistes fan caure una estàtua de la Confederació als EUA

La tensió amb els supremacistes es dispara arran dels successos de Charlottesville

Fan caure l’estàtua d’un confederat com a protesta pels atacs de Charlottsville. / AP / ATLAS VIDEO

1
Es llegeix en minuts
Efe / Washington

Un grup de manifestants van tombar aquest dimarts una estàtua en honor als soldats confederats a Durham (Carolina del Nord, EUA) durant una protesta contrària als símbols de la Confederació nord-americana, que va tenir vigència del 1861 al 1865.

Els manifestants van lligar una soga al coll de l'estàtua i la van tirar. Una vegada a terra, li van clavar puntade sde peu. La protesta estava convocada inicialment per reclamar la retirada d'aquesta estàtua i de tots els símbols confederats que queden a Carolina del Nord, "perquè no matin més gent innocent".

Els organitzadors es referien així als successos d'aquest dissabte a Charlottesville (Virgínia, EUA), en què un jove supremacista blanc, James Fields, va matar una dona a l'envestir amb el seu vehicle una manifestació antiracista. Aquesta manifestació de Charlottesville rebutjava la presència a la ciutat de grups d'ultradreta que protestaven per la decisió de l'alcalde local de retirar una altra estàtua del general confederat Robert Lee.

Retirada de símbols i estàtues

El debat sobre les estàtues i els símbols confederats va esclatar als Estats Units després que Dylann Roof, un jove supremacista fascinat per la Confederació, assassinés el juny del 2015 nou feligresos afroamericans en una església de Charleston, a Carolina del Sud. Les autoritats van començar llavors a retirar algunes de les estàtues i símbols de la Confederació que abunden en els estats del sud. Es calcula que encara queden prop de 1.500 drets.

Notícies relacionades

La Confederació va ser un país que va agrupar onze estats del sud que es van separar dels Estats Units entre el 1861 i el 1865, en defensa d'un model econòmic basat en l'esclavitud i contrari al que defensaven els estats del nord. La Confederació es va enfrontar a la Unió (estats del nord) durant la guerra de secessió (1861-1865), que va causar més de 600.000 morts.