LA CRISI SOBRE COREA DEL NORD

La Xina accentua les sancions a Pyongyang per acontentar Washington

Pequín amplia la llista d'importacions prohibides al règim estalinista per complir amb la decisió de l'ONU

zentauroepp39691462 files  this file picture taken on july 6  2017 shows a touri170814165928

zentauroepp39691462 files this file picture taken on july 6 2017 shows a touri170814165928 / NICOLAS ASFOURI

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La Xina està despullant de raons Donald Trump en el conflicte nord-coreà. Ahir va estendre la llista d’importacions prohibides al règim estalinista per complir amb les sancions que el 6 d’agost va aprovar per unanimitat el Consell de Seguretat de l’ONU. Els governs tenien un mes per executar-les i Pequín s’ha ventilat el tràmit en una setmana. Els missatges són clars: a Pyongyang, que no compti amb ella com a escut; a Washington, que haurà de deixar de culpar el proïsme i assumir les seves responsabilitats. Res descompon més la Xina que les recurrents acusacions de la seva complicitat amb Corea del Nord.

    

La prohibició entra en vigor avui i inclourà el ferro, el carbó, el plom i el marisc, segons el Ministeri de Comerç. Les sancions van arribar acompanyades dels habituals aclariments que, aquesta vegada sí, causaran un dany terrible a l’economia nord-coreana. La Xina acumula gairebé el 90% del comerç exterior amb Pyongyang, es va tornar a recordar ahir. Pequín ja havia tancat la porta el febrer passat al carbó nord-coreà, producte que suposa la meitat de les exportacions d’aquell país.

    

Les xifres semblen apuntalar l’èxit. Els béns nord-coreans arribats a la Xina van sumar 880 milions de dòlars durant el primer semestre, quantitat que és un 13% inferior a l’any passat. La caiguda del 75% en el carbó va ser espectacular. De les últimes sancions s’espera que estrangulin encara més l’economia nord-coreana i arrosseguin el règim de Pyongyang a la taula de negociacions.

CONTRABAN  

Però la realitat és tossuda. Corea del Nord és el país més sancionat de la història i no hi ha indicis ni d’ensorrament imminent ni de canvis en la seva política nuclear. Els seus dirigents han sublimat durant dècades el contraban i es mouen amb facilitat en les zones grises del comerç internacional. La seva economia, de fet, creix a un ritme del 3,9%, xifra que molts governs envejarien. La Xina s’ha negat en ocasions a secundar les sancions amb l’irrebatible argument de la seva inutilitat i ha subratllat que només la diplomàcia podrà resoldre la crisi. La mesura aprovada ahir suposa adaptar-se a una política en què no creu, renunciar al benefici econòmic de les exportacions nord-coreanes i espatllar encara més les seves relacions amb Pyongyang. La premsa nacional nord-coreana ja va acusar la Xina de «ballar al so dels Estats Units» després que tornés el febrer passat els seus vaixells carregats de carbó.

    

Pequín ha lamentat que Trump l’assenyali com la culpable de tots els seus fracassos. L’ordre per investigar les pràctiques mercantils xineses que ahir va firmar el milionari novaiorquès busca tant pressionar la Xina en l’assumpte nord-coreà com responsabilitzar-la dels desajustos de la seva economia, segons ha destacat la premsa nacional.

    

Notícies relacionades

El diari China Daily ha advertit que aquesta ordre «enverinarà» les relacions bilaterals. «És impossible mirar aquesta decisió sense pensar en la seva decepció pel que jutja com el fracàs de la Xina a l’hora de controlar Corea del Nord», diu l’editorial. «Polititzant el comerç només aconseguirà fer augmentar els seus problemes econòmics», afegeix.

UNITAT EN RISC  

El diari també ha acusat Trump de posar en risc la unitat d’acció de la coalició internacional en la gestió de la crisi i ha avançat que «les coses es posaran fins i tot més difícils» si les dues grans potències s’enfronten. A Pequín es dona escassa credibilitat a les promeses nord-americanes en el sentit que l’examen del seu comerç i la crisi nord-coreana no estan relacionades. L’hemeroteca recorda que Trump va prometre a la Xina un tracte més favorable en qüestions econòmiques si accentuava la seva bel·ligerància contra Pyongyang.