VIOLÈNCIA RACISTA ALS EUA

Trump, criticat per la seva resposta a l'extrema dreta a Charlottesville

El president nord-americà va condemnar la violència "de tots els bàndols", però no va esmentar en cap moment els neonazis ni els supremacistes blancs

mbenach39666321 president donald trump pauses while speaking regarding the o170813124052

mbenach39666321 president donald trump pauses while speaking regarding the o170813124052 / Pablo Martinez Monsivais

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Washington

El president dels EUA, Donald Trump, s'ha vist embolicat en una nova polèmica interna i està afrontant dures crítiques entre la classe política, tant republicana com demòcrata, per la seva resposta davant la violència generada per la polèmica marxa supremacista a Charlottesville, que aquest dissabte es va saldar amb un mort i 19 ferits entre els participants en una contramanifestació d'activistes d'esquerres.

Després de conèixer-se la mort d'una dona i les 19 persones ferides entre els manifestants a causa d'un cotxe llançat contra la multitud -el conductor del qual va ser detingut i identificat com a James Alex Fields Jr., un simpatitzant ultradretà-, Trump va condemnar la violència de "molts, molts bàndols", però va evitar referir-se explícitament a l'extrema dreta, organitzadora de la marxa racista.

Les seves paraules van ser criticades per republicans i demòcrates. El senador republicà per Colorado, Cory Gardner, li va demanar que digués les coses pel seu nom. "Senyor president, hem d'anomenar el mal pel seu nom", va dir Gardner, i va afegir: "Van ser supremacistes blancs i va ser terrorisme interior", va dir en relació amb els incidents.

Els seus comentaris van tenir ressò entre diverses figures republicanes d'alt rang. Per la seva banda, el governador de Virgínia, el demòcrata Terry McAuliffe, va declarar que el seu únic missatge per als supremacistes blancs que havien anat a Charlottesville era: "Go home" (Aneu-vos-en a casa).

Auge ultradretà

Els incidents han confirmat els temors sobre l'auge de les tesis ultradretanes en determinats estrats socials dels EUA. Alguns observadors han apuntat que l'elecció de Trump per a la Casa Blanca ha donat noves energies a l'extrema dreta per tot el país.

El Southern Poverty Law Center, una organització pels drets civils, ha assenyalat que "la carrera electoral de Trump va electrificar la dreta radical, que hi va veure un campió de la idea que els EUA són fonamentalment un país d'homes blancs".

En la seva resposta a la violència registrada a Virgínia, Trump va condemnar "en els termes més enèrgics possibles aquesta exhibició atroç d'odi, fanatisme i violència de molts bàndols". "L'odi i la divisió s'han d'aturar ara mateix", va declarar als periodistes a Nova Jersey, on està de vacances. "Ens hem d'unir com a americans amb amor per la nostra nació", va afegir.

Marco Rubio: "És un atac terrorista"

Aquestes paraules, no obstant, no van anar prou lluny per als demòcrates ni per a molts dels membres del Partit Republicà. "És molt important per a la nació sentir [el president Trump] descriure els esdeveniments a #Charlottesville pel que són, un atac terrorista de blancs supremacistes", va tuitejar el senador republicà Marco Rubio.

Una altra figura conservadora, Ted Cruz, va qualificar l'atropellament d'"acte grotesc de terrorisme interior", i encara hi va haver paraules més fortes del senador Orrin Hatch, de Utah: "Les seves torxes [dels supremacistes] poden estar enceses amb citronel·la, però les seves idees estan enceses per l'odi i no tenen lloc en la societat civil", va dir en un tuit. En un altre missatge, Hatch va declarar: "Hauríem d'anomenar el mal pel seu nom. El meu germà no va donar la seva vida lluitant contra Hitler perquè les idees nazis no fossin desafiades aquí a casa".

Rèpliques de Pelosi i Clinton

Notícies relacionades

La líder demòcrata al Congrés, Nancy Pelosi, va afirmar que "la conversa del president sobre la violència 'de molts costats' ignora la vergonyosa realitat del supremacisme blanc al nostre país avui dia".

L'antiga rival de Trump en la carrera cap a la Casa Blanca, la demòcrata Hillary Clinton, va declarar que "cada minut que permetem que això persisteixi mitjançant el nostre tàcit estímul o inacció és una desgràcia i corrosiu per als nostres valors".