ESCALADA BEL·LICISTA

La Xina demana a Trump "contenció" per reduir la tensió amb Corea del Nord

El president Xi Jinping declara que està "disposat a treballar amb el Govern nord-americà per resoldre la qüestió"

La Xina demana a Trump "contenció" per reduir la tensió amb Corea del Nord

REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Pequín ha demanat més seny a Washington per evitar que el tediós intercanvi d'obusos verbals no desemboqui en una guerra termonuclear al seu pati del darrere. L'hi ha demanat aquest dissabte de matinada per telèfon Xi Jinping, el president xinès, al seu homòleg nord-americà, Donald Trump, que aquesta setmana ha amenaçat amb atacs a Corea del Nord i Veneçuela. Trump és un actiu impagable per al canvi de la imatge global de la Xina: el món ja la mira com l'última esperança per salvar el medi ambient, el comerç lliure i la pau.

“Totes les parts rellevants han de mantenir la calma i evitar les paraules i accions que puguin exacerbar la tensió”, li hauria exigit Xi segons la premsa oficial xinesa. La conversa també hauria servit per segellar l'interès mutu en la desnuclearització de la península coreana i altres obvietats. Importa més la iniciativa que el missatge. Trump ha mantingut una actitud tan delirant com volàtil amb Xi, avui acusant-lo de passotisme i demà aplaudint els seus esforços per resoldre l'embolic nord-coreà.

Als Estats Units es responsabilitza la Xina de travar la solució del conflicte al sostenir econòmicament Pyongyang, mentre que Pequín assenyala a Washington per embolicar-se en una irresponsable guerra retòrica que els líders nord-coreans han sublimat durant dècades. Alemanya Rússia també li han suggerit a Trump en les últimes hores que aquesta no és la via idònia per rebaixar el suflé.

Esforços tenaços però ignorats

Els esforços xinesos per reduir la tensió han sigut tan tenaços com ignorats. Setmanes enrere va proposar que els Estats Units aturessin les maniobres militars a canvi que Corea del Nord parés els seus llançaments de míssils. Ni l'un ni l'altre en van fer cas. El diari oficialista 'Global Times' va revelar ahir que la Xina no ajudarà aquesta vegada Corea del Nord si aquesta inicia la guerra, però sí que respondrà si ho fan els Estats Units o Corea del Sud. L'advertència diàfana és que la Xina castigarà el causant d'una hipotètica confrontació.

El conflicte suposa una nosa per a la Xina quan els seus líders preparen l'important Congrés del Partit Comunista de la tardor en què es repartiran els càrrecs del Comitè Permanent. Això explica que totes les reaccions arribessin des de la premsa oficial fins a la intervenció presidencial d'aquest matí.

Enèsima línia vermella

Notícies relacionades

La crida va arribar a penes un dia abans que Corea del Nord tingui preparat el pla per llançar quatre míssils davant de les costes de la base militar nord-americana de Guam. Diumenge Kim Jong-un ja podrà donar l'ordre per executar una maniobra assenyalada per Trump com l'enèsima línia vermella que no hauria de travessar. “Les solucions militars estan totalment preparades, assegurades i carregades”, va revelar ahir el president nord-americà.

Una ullada a les 35.000 tropes aquarterades a Corea del Sud i les 40.000 al Japó ho desmenteix. No s'han col·locat en alerta ni hi ha hagut cap moviment que suggereixi la imminència d'un atac. Tampoc a l'illa tropical de Guam, on les fotografies mostren banyistes disfrutant de les platges. Cap dels vaixells nord-americans s'ha acostat a la península. Membres de l'Executiu de Trump s'esforcen a desdramatitzar les invectives del seu cap i les últimes hores s'ha sabut que Washington i Pyongyang han reobert la seva línia de comunicació directa. Els indicis apunten que sota els abrandats tuits presidencials batega l'afany de resoldre la crisi amb mitjans diplomàtics.