CRISI AL PAÍS CARIBENY

Trump no descarta un atac a Veneçuela

"Tenim moltes opcions, incloent-hi la militar", esgrimeix el president dels EUA

L'oposició tem un enduriment polític al·legant un perill exterior

mbenach39633868 u s  president donald trump speaks to reporters after a secu170811105221

mbenach39633868 u s president donald trump speaks to reporters after a secu170811105221 / JONATHAN ERNST

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Nicolás Maduro i el chavisme van trobar inesperadament la prova incontrastable sobre els perills que amenacen la nació i la necessitat d'actuar en conseqüència: Donald Trump va assegurar que no descarta intervenir a Veneçuela. Des del seu club de golf a Bedminster, a Nova Jersey, el president dels Estats Units va fer saber els seus possibles plans. “Tenim moltes opcions per a Veneçuela, incloent-hi una possible opció militar si és necessari", va dir, i va afegir, per si fes falta: “Una opció militar és una possibilitat que, certament, podem perseguir…tenim tropes a tot el món, en llocs que són molt lluny. Veneçuela no és gaire lluny. I la gent està patint i estan morint”.

Trump s'havia reunit prèviament amb el secretari d'Estat dels EUA, Rex Tillerson; l'assessor de seguretat nacional, H. R. McMaster; i l'ambaixadora nord-americana davant l'Organització de les Nacions Unides (ONU), Nikki Haley. Consultat després per la premsa si es tractaria d'una operació contra Veneçuela liderada per Washington, no en va voler donar detalls. “No farem comentaris”, va contestar. L'enrenou ja s'havia causat.

Resposta de Caracas

Les paraules de Trump van tenir un ampli ressò en els mitjans periodístics de Caracas. La resposta del Govern no va provenir en aquest cas de Maduro sinó del ministre de Defensa, el general Vladimir Padrino López. “Jo, com a soldat, juntament amb la Força Armada Nacional Bolivariana i amb el poble, estic segur que tots estarem a primera fila defensant els interessos i la sobirania de la nostra estimada Veneçuela”, va assenyalar sobre un potencial “acte de bogeria” i “suprem extremisme” de la Casa Blanca.

Padrino López va fixar la seva posició en un context estrictament militar: a l'informar que havien sigut capturats l'excapità Juan Caguaripano Scott i el primer tinent García Dos Ramos Yefferson, responsables de la incursió armada contra un fort de l'Exèrcit al centre del país, portada a terme diumenge passat. Durant l'atac, qualificat de “terrorista”, van ser abatuts dos integrants de l'“assalt paramilitar” que, segons les autoritats, havia sigut planificat a Miami amb col·laboració interna.

A penes hores unes abans que Trump esbossés davant els mitjans la seva hipòtesi militar, Maduro havia expressat davant l'Assemblea Nacional Constituent (ANC) el seu desig d'establir un diàleg directe amb el seu col·lega nord-americà sobre la base de “relacions de respecte i en termes d'igualtat”. Maduro va revelar haver instruït el seu ministre d'Exteriors, Jorge Arreaza, que “iniciï gestions” de cara a concretar “una conversa personal amb Trump” en curt termini.

Notícies relacionades

Sectors de l'oposició temen ara que les expressions de Trump puguin servir com a pretext per a un enduriment polític del chavisme més gran.

El Perú expulsa l'ambaixador veneçolà

En aquest context, el Govern peruà va expulsar l'ambaixador de Veneçuela acreditat a Lima, Diego Alfredo Molero Bellavia. El ministeri d'Exteriors va prendre la decisió després de considerar “inacceptables” unes declaracions recents de Maduro al·lusives al president Pedro Pablo Kuczynski, a qui va anomenar “ciutadà nord-americà”. Caracas va rebutjar immediatament la mesura i va considerar que Kuczynski “s'ha convertit en un enemic de la pàtria de Bolívar, a l'interferir contínuament en els afers interns de Veneçuela”. Segons el Govern chavista, les actuals autoritats peruanes intenten “torpedinar l'avanç de la Unió Llatinoamericana des de la inequívoca vocació dels seus pobles germans”.