REPRESSIÓ AL GEGANT ASIÀTIC

Torturat un activista hongkonguès per un autògraf de Messi per a la viuda de Liu Xiaobo

Howard Lam, destacat polític del Partit Democràtic de Hong Kong encarregat d'entregar una foto firmada del futbolista a la viuda del dissident Liu Xiaobo, denuncia haver sigut segrestat i interrogat per cinc agents de la Xina

zentauroepp39640116 democracy party member howard lam displays his wounds on his170811114057

zentauroepp39640116 democracy party member howard lam displays his wounds on his170811114057

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Un activista prodemocràtic hongkonguès va ser segrestat i torturat aquest dijous quan volia entregar una postal autografiada del futbolista Leo Messi a la viuda del dissident Liu Xiaobo. Ho ha explicat divendres en roda de premsa Howard Lam amb una vintena de grapes a les cuixes. És l'últim capítol de la inquietant i il·legal presència de forces de seguretat de l'interior en l'excolònia.

La història comença al juliol, quan es coneix que el premi Nobel de la pau empresonat pateix un càncer de fetge terminal. Lam demana per carta al Barça una postal autografiada de Messi perquè és sabut que Liu és un seguidor apassionat del club català i del jugador argentí. Però la postal arriba quan Liu ja ha mort i es planteja llavors donar-l'hi a la seva viuda, Liu Xia.

Lam, un cèlebre membre del Partit Democràtic de Hong Kong, va rebre tres dies enrere la trucada d'un conegut que es va identificar com a membre de les forces de seguretat de la Xina de l'interior i li va recomanar oblidar-se de la postal si no volia pagar-ne les conseqüències.

Seminu i lligat

Lam comprava ahir en una botiga d'esports de la zona de Kowloon quan dos homes se li van acostar i en mandarí (la llengua comuna a Hong Kong és el cantonès) li van aclarir que havien de parlar amb ell i el van empènyer cap a l'interior d'una furgoneta. Allà li vab pegar i el van forçar a inhalar una substància que el va deixar adormit. Poc després es va despertar seminu i lligat a una cadira. Va ser interrogat per cinc homes sobre les seves intencions sobre la postal.

Diu Lam que li van pegar i el van insultar per “antipatriota” i se li va recomanar que no donés publicitat al segrest perquè era un assumpte de seguretat estatal. També li havien preguntat si era cristià i, a l'assentir, li van clavar les grapes en forma de creu. Després de vuit hores, va ser drogat de nou i s'ha despertat aquest matí en una platja. Lam no sap si va estar segrestat a Hong Kong o a la Xina continental.

Investigació a fons

Lam Cheuk-ting, legislador del Partit Democràtic, ha exigit avui al Govern de Hong Kong una investigació a fons. “Volem enviar el missatge molt clar a les autoritats xineses que aquest tipus d'incidents no haurien d'haver passat ni hauran de passar de nou”, ha afegit. L'Executiu hongkonguès de Carrie Lam, col·locada allà per Pequín, ha promès publicar les conclusions del cas qun les tinguin. El Partit Democràtic ha acusat directament agents de l'interior.

L'episodi mostra la frontera cada vegada més difusa d'aquella política “un país, dos sistemes” que havia de salvaguardar Hong Kong dels atropellaments habituals a la resta del país. La desaparició de dissidents o de qualsevol subjecte hostil al Govern és tristament quotidiana a l'interior. Però que algú pugui esvair-se als carrers de Hong Kong és difícilment masticable per a una de les societats més avançades del món.

Segrest de llibreters

La policia de l'interior no té competències a l'excolònia, es recorda cada vegada que es repeteix algun d'aquests casos. El 2015 van ser segrestats cinc llibreters quan preparaven un llibre sobre la vida sexual del president xinès i van reaparèixer a la Xina continental per ser interrogats. Aquest gener va ser tret del seu hotel en cadira de rodes el multimilionari Xiao Jianhua, que ara estaria ajudant Pequín amb investigacions sobre corrupció.

Notícies relacionades

La Xina va permetre a l'illa conservar les seves llibertats, sistema judicial independent, capitalisme i altres trets característics heretats dels anglesos. La Xina va celebrar recentment el 20è aniversari del retorn de l'excolònia a la mare pàtria enmig de les protestes de la joventut hongkonguesa. La por de la progressiva influència de Pequín en les activitats locals ja havia estimulat la multitudinària revolta dels paraigües tres anys enrere.

L'illa es va esforçar en la mort de Liu Xiaobo a subratllar les seves diferències amb l'interior amb concentracions massives en la seva memòria. La seva viuda, la poeta Liu Xia, està en arrest domiciliari i incomunicada des del 2010 malgrat que el Govern mai ha presentat càrrecs contra ella. Pequín ha insistit des que va morir el seu marit que és una dona lliure, però ni els seus amics ni la premsa estrangera poden acostar-se al seu domicili del nord de Pequín sense ser repel·lits a cops per agents de seguretat.