Anar al contingut

CRISI TURÍSTICA

Turquia afronta una baixada del turisme europeu

El país va rebre l'any passat dos milions de visitants menys que el 2015, principalment pels atemptats gihadistes, i aquest any només es recuperarà lleugerament

Adrià Rocha Cutiller

zentauroepp15347930 estambul 22 02 11 dominical cuaderno domingo 24 horas en170811171621

periodico

«¡Contracteu-me! —crida, dins del recinte de la basílica de Santa Sofia, a Istanbul, un home— ¡Soc guia turístic! ¡Amb mi aprendran moltíssim, senyors! ¡Fa anys que treballo aquí! ¡Escolteu-me, vostè no sap el que es perd!». L'home, gairebé desesperat, gira, fa voltes i agafa turistes pel braç; i ningú li fa gaire cas. El problema, es veu a la cara de disgust d'aquest guia, és que ara hi ha bastants turistes, però abans n'hi havia molts més. El turisme, a Istanbul, ha passat a no ser un gaire bon negoci.

Tot és qüestió de números: l'estiu del 2015, a Turquia van arribar més de 5,5 milions de turistes, la majoria provinents d'Alemanya i altres països de la UE. El 2016, en canvi, els estrangers que van viatjar a Turquia de vacances van ser 3,5 milions. Entre aquest període de temps, de només un any, hi ha hagut diversos atemptats gihadistes a Ankara i Istanbul, un cop d'estat i un període d'alta tensió política entre els governs turc i rus.

El 2017, no obstant, segons les estadístiques, els números s'alçaran una mica —sobretot gràcies a les bones relacions entre els presidents Erdogan i Putin—, però el negoci, sembla, trigarà a recuperar-se.

«Diria que, en total, hi ha la meitat dels turistes que hi havia fa un parell d'anys. Llavors, les cues per entrar als llocs turístics eren llarguíssimes. Ara gairebé no fa falta esperar», diu Mikel, un jove albanès que estudia batxillerat a Istanbul i que treballa de voluntari —obligat per la seva escola— ajudant turistes desorientats. «Es nota moltíssim la diferència: abans se sentia molt anglès, alemany i espanyol. Ara gairebé no se sent res més que àrab i rus», diu el jove, que atribueix tot aquest canvi a la por dels occidentals.

Mikel explica que uns australians que li van demanar ajuda li van dir que havien vingut a Turquia encara que tinguessin una mica de por del que podia passar: «Em van dir que el Govern australià els havia aconsellat no venir aquí».

I no és l'únic: fa unes setmanes, el ministre d'Exteriors d'Alemanya, Sigmar Gabriel, va dir, en roda de premsa, que Turquia no és un país segur per fer turisme i va recomanar als seus ciutadans no passar les vacances allà. «Els ciutadans alemanys ja no estan forad de perill de detencions arbitràries a Turquia», va considerar Gabriel, en unes paraules que van molestar profundament Ankara i que van provocar la ira del president turcRecep Tayyip Erdogan.

Equip suplent

El turisme europeu, abans el majoritari, avui és substituït per un altre. Russos i gent del golf Pèrsic representen el majoria de visitants. «Crec que és evident que el 2017 viatjar a qualsevol lloc és perillós. A Londres, els Estats Units, Niça… En qualsevol lloc hi pot haver un atac, així que, quan pensem a venir aquí, no vam tenir gaire en compte la possibilitat que hi hagi un atac gihadista», diuen Migh i Sita, una parella de turistes saudites que fa cinc dies que són a Istanbul i que marxaran, d'aquí unes hores, a Bodrum, a la costa del mar Egeu.

«Veiem molta policia per tots costats, i això ens fa sentir segurs. Es veu que al Govern turc li importa la seguretat dels turistes», agraeix la parella, que accepta que tanta policia patrullant ben armada pot significar que el risc d'atemptat segueix sent alt. «Però com en tots llocs. Demà pot passar alguna cosa a l'Aràbia Saudita, a Turquia, a França o a Anglaterra. No obstant, nosaltres confiem en Déu, i creiem que amb això és suficient perquè no ens passi res. Per això fem vida normal», explica Migh, que s'excusa: «Perdona, però seguirem passejant, que no ens queden gaires hores a la ciutat i ens falten coses per veure».

Mentrestant, Mikel, el jove albanès segueix passejant i aconsellant els turistes desorientats. Però tampoc és que tingui gaire feina: d'entre els gairebé 40 voluntaris repartits per la plaça que separa la mesquita Blava i Santa Sofia, al barri de Sultanahmet, és l'únic que parla espanyol. Això, abans, era una gran virtut; ara, un gran problema.

«Els voluntaris que parlen rus i àrab tenen molta feina i es passen tot el dia movent-se i parlant amb gent. Però jo me'l passo dret, sol —diu Mikel—. Ja gairebé no queda ningú que parli castellà. La veritat és que m'avorreixo bastant».

0 Comentaris
cargando