DENÚNCIA DE L'OIM

Un centenar de migrants, ofegats al ser llançats al mar al Iemen

En dos incidents successius, els traficants van obligar a llançar-se a l'aigua uns 300 africans que intentaven buscar oportunitats als països del Golf

mbenach39625516 yem01 shabua  yemen  10 08 2017   foto sin fechar facilitada170810103235

mbenach39625516 yem01 shabua yemen 10 08 2017 foto sin fechar facilitada170810103235 / UN Migration Agency IOM 2017 H

1
Es llegeix en minuts
Reuters / Ginebra

Més de 180 immigrants d'Etiòpia i Somàlia han sigut llançats al mar davant les costes del Iemen. Es tracta de la segona acció criminal d'aquest tipus en poques hores de diferència i, en conjunt, els morts podrien superar el centenar. El primer cas va tenir lloc aquest dimecres, quan un traficant va obligar a llançar-se al mar 120 adolescents de Somàlia i Etiòpia a les costes del Iemen i va causar la mort d'una cinquantena, que van morir per "ofegament deliberat", segons va informar l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM).

"Pot ser l'inici d'una nova tendència; els traficants saben que la seva situació és perillosa (...) així que els tiren al mar a prop de la costa", ha advertit Olivia Headon, portaveu de l'organització, després de denunciar els macabres atacs contra 300 immigrants.

"Els supervivents van explicar als nostres companys a la platja que el traficant els va empènyer al mar quan va veure algun 'tipus d'autoritat' a prop de la costa", van declarar dos membres de l'OIM. "També ens van explicar que el traficant va tornar a Somàlia per continuar amb els seus negocis i recollir altres persones per portar-les al Iemen a través de la mateixa ruta", van afegir.

El personal de l'organització ha trobat 34 cadàvers mig enterrats a la sorra de la costa sud del Iemen, a la província de Shabwa, al golf d'Aden. 72 cossos segueixen desapareguts després de les dues tragèdies, segons els mateixos supervivents.

Molt joves

Notícies relacionades

L'OIM va reaccionar immediatament després del primer incident: "Tots eren molt joves, l'edat mitjana rondava els 16 anys", va afirmar Olivia Headon. Els immigrants fugien d'un país devastat per la guerra per buscar oportunitats als països del Golf. 

Des de començament d'any, s'han comptabilitzat unes 55.000 persones de la Banya d'Àfrica fent rutes perilloses per buscar un futur millor.