La majoria d'oenagés que rescaten refugiats rebutgen el codi de conducta del Govern italià

Només quatre de les nou organitzacions humanitàries implicades accepten el document i entre les no firmants hi ha Metges sense Fronteres

zentauroepp39486104 african migrants try to reach a spanish ngo proactiva open a170731195432

zentauroepp39486104 african migrants try to reach a spanish ngo proactiva open a170731195432 / Santi Palacios

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Només quatre de les nou oenagés que operen al canal de Sicília salvant emigrants i refugiats han firmat el Codi de conducta elaborat pel Ministeri de l'Interior italià per regular l'activitat de les associacions humanitàries. Entre les firmants no hi ha Metges sense Fronteres (MSF), mentre que sí que l'han firmat la catalana Proactiva Open Arms, Save the Children i l'alemanya-maltesa Moas.

Queda per saber què passarà ara, si els vaixells de les oenagés no firmants abandonaran la zona o si hi seguiran sense respectar el Codi. També és una incògnita saber quina serà en aquest cas la reacció de les autoritats italianes. Les naus d'aquestes oenagés han salvat des del gener un terç aproximat dels 95.000 emigrants desembarcats a Itàlia, segons fonts d'Interior.

"En cap país del món treballem amb presència d'armes", ha explicat Gabriele Eminente, director general de MSF, al referir-se a una de les condicions més controvertides que Itàlia volia imposar a les organitzacions humanitàries: la presència a bord d'agents de policia encarregats de fer les investigacions per descobrir els traficants de persones, que amb freqüència viatgen als bots. “Havíem demanat que se suprimís aquesta condició perquè posa en risc tota l'operació de salvament", ha dit. Les oenagés van plantejar la possibilitat que els agents pugessin desarmats o que entreguessin abans les armes al cap de l'embarcació, cosa que les autoritats italianes no han acceptat.

Un altre dels punts --dels 13 que componen el Codi-- que no ha comptat amb el vistiplau d'algunes de les oenagés es refereix al traspàs dels emigrants rescatats a les naus Frontex-Sophia de la UE i a les llanxes de la Guàrdia Costanera italiana. Aquest punt havia sigut matisat durant la negociacions i havia quedat com a excepcional, a discreció del comandant italià del dispositiu.

Les més reticents

Fonts oficioses d'Interior ja havien indicat ahir diumenge que les alemanyes Sea Watch i Sea Eye, i l'espanyola Proactiva, eren les oenagés més reticents a acceptar alguns dels punts del document final. Divendres passat, després de la segona reunió, Gerard Canals de Proactiva, que aquest dilluns no ha assistit a la reunió, havia dit que “hi ha hagut alguna millora (respecte al primer esborrany), però no estic segur que n'hi hagi prou, ja que es mantenen aspectes que ens preocupen”. Finalment, Proactiva Open Arms va decidir assumir i firmar el codi, segons un dels seus portaveus.

El document fa referència també a normes sobre transparència financera, no entrar en aigües líbies, no apagar el radar, no enviar senyals lluminosos a les pasteres que estiguin a punt per salpar de Líbia i que les naus i personal de les oenagés estiguin preparades per portar a terme tasques d'auxili i de trasllat de cadàvers trets del mar.

Notícies relacionades

La firma del Codi coincideix amb una decisió ja presa pel Govern de Roma i que el Parlament ha de ratificar aquest dimarts per enviar d'entre dos i sis navilis de guerra davant de les costes de Líbia, com a suport a la Guàrdia Costanera del país magribí.

Aquesta ajuda --que al principi preveia l'entrada en aigües líbies-- l'havia demanat per escrit el Govern de Trípoli, però només serà possible fins a la “frontera” de les 12 milles marítimes. Si el Parlament aprova finalment la proposta, els vaixells de guerra ja podrien salpar dimecres: seria la primera vegada que Itàlia s'acosta (oficialment) a Líbia des de la desastrosa aventura colonial de Benito Mussolini, per la qua Itàlia encara està pagant els danys de guerra.