DESASTRE REPUBLICÀ

Trump i els republicans perden la seva guerra contra l''Obamacare'

Després de set anys de croada, l'esforç legislatiu per desarticular la reforma sanitària fracassa en un Congrés sota el seu control

zentauroepp39477560 washington  dc   july 27  sen john mccain  r az  leaves the 170728193243

zentauroepp39477560 washington dc july 27 sen john mccain r az leaves the 170728193243 / Zach Gibson

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Hi ha escales en les derrotes i poques n'hi podia haver de més profundes, doloroses, vergonyoses i greus per a Donald Trump i el Partit Republicà que la soferta en el seu intent de desarticular la reforma sanitària de Barack Obama. Divendres a la matinada, els vots de tres senadors republicans en contra d'una proposta legislativa per revocar parts de l''Obamacare' van donar l'estocada final a un esforç que s'estava gestant i prometent durant set anys i que els conservadors van creure a l'abast de la seva mà al tenir sota el seu control tant la Casa Blanca com les dues cambres del Congrés. El fracàs és estrepitós. I toca tornar a la casella de sortida, amb pocs camins al davant que no impliquin el que els republicans han intentat evitar fins ara: asseure's a negociar amb els demòcrates.

La votació va tenir com a protagonistes Susan Collins i Lisa Murkowski, les dues senadores republicanes moderades que han abanderat l'oposició a les propostes del seu propi partit i que han resistit exercicis descarats de pressió orquestrats per Trump. El vot més destacat, no obstant, va ser el de John McCain, el veterà senador recentment diagnosticat amb un tumor cerebral que va decidir oposar-se a l'última d'aquestes propostes, la tercera que es votava en una setmana i que era un intent desesperat de mantenir el camí legislatiu obert (ni tan sols pretenia convertir-se en llei, sinó que era un vehicle per donar-se temps i negociar un altre text amb la Cambra Baixa, que al maig en va aprovar una altra versió).

Divisió interna i oposició de les bases

El fre a l'entossudiment per desarticular l''Obamacare', en bona part motivat per les divisions internes entre radicals i moderats en un Partit Republicà profundament atomitzat, s'ha gestat també fora de les cambres. Nombrosos activistes han passat els últims mesos organitzant l'oposició contra diferents propostes republicanes que compartien un amenaçant diagnòstic: deixar milions de persones sense assegurança mèdicadisparar (encara més) els preus de les pòlisses i retallar programes d'assistència sanitària pública. Però el pitjor per als republicans és que no només han enfrontat el rebuig dels demòcrates: aquest també ha anat creixent en una part clau de la seva base, els votants blancs d'ingressos mitjans i baixos, els que més es veurien afectats per la desarticulació de l''Obamacare' que, a pesar dels seus nombrosos problemes, ha donat assegurança a gairebé 20 milions de persones i ha millorat per a molts prestacions i assistència pública.

Notícies relacionades

No és clar ara quin camí legislatiu emprendran els republicans. La proposta de Trump és deixar que l''Obamacare' “implosioni” i “després negociar”. 

Però el president pot anar més enllà i podria intentar sabotejar l'aplicació de l'actual llei mitjançant retallades de fons o contribucions a asseguradores privades. És, com el partit, una bèstia ferida. I això el fa més perillós.