FUTUR INCERT

Gibraltar treu pit amb el 'brexit'

El Govern del Penyal afirma que l'economia està responent de forma positiva al desafiament

Picardo demana a Espanya a buscar "solucions creatives" en lloc d'inistir en la cosobirania

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho / Sevilla

Gibraltar li surten els comptes malgrat el 'brexit'. Un any després del referèndum sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, el ministre principal de la Roca, Fabian Picardo, treu pit i assegura que l’economia del Penyal està responent de forma positiva. Més encara, planteja que quan es posi en pràctica aquesta marxa d’Europa, els indicadors seran millors perquè Gi-braltar tindrà una posició privilegiada per negociar amb el mercat britànic.

 Per això Picardo diu que no entén per què Espanya s’ha enrocat a debatre sobre la cosobirania –un assumpte sense discussió a la colònia– en lloc de buscar «solucions creatives» per amplificar l’impacte econòmic en els pobles que envolten la frontera.

Al tenir el 92% del seu negoci al Regne Unit, i la resta en altres països com Irlanda, Xipre o Malta –amb una llengua i un sistema legal similar–, Gibraltar sobreviurà convertint-se en interlocutor privilegiat amb el Regne Unit i la City londinenca. Almenys, això és el que sosté el primer ministre. Tal com va avançar Picardo al Parlament gibraltareny al presentar el projecte de pressupostos generals del territori, i va repetir en els cursos d’estiu de la Universitat de Màlaga, ja hi ha un compromís polític de Londres perquè el Penyal tingui mé bones condicions d’accés a aquest mercat en qualitat de territori d’ultramar.

Per aquest motiu, subratlla el dirigent, Gibraltar –que va votar en un 96% en contra del brexit– va mirar de buscar un «estatus diferent» amb la UE, que es podria haver aconseguit «amb creativitat, però Espanya no hi estava disposada i va insistir que tot passava per la cosobirania», lamenta.

El joc 'on line'

El sector financer i assegurador, així com les cases de joc on line, han vist la seva oportunitat, i algunes firmes ja han començat els tràmits per traslladar les seves seus des de Malta fins a la Roca. Malgrat aquests indicadors, Picardo insisteix a negar la condició de paradís fiscal –«un qualificatiu que ja només ens dona Espanya»–, i defensa que es tracta d’un model impositiu «més competitiu» (el 10% per a les societats) on impera la transparència per prevenir el blanqueig de capitals.

«Som la primera jurisdicció europea que ha establert un registre central de beneficiaris efectius», insisteix Picardo, «perquè pensem que aquest és el futur del sector financer». Al mateix temps, el dirigent gibraltareny ironitza sobre el fet que les dades bancàries «es donen a qui les demana», citant per exemple França o els Estats Units i destacant que Espanya no reconeix la seva autonomia i les sol·licita directament a Londres, que no té competències.

Notícies relacionades

Amb els indicadors a la mà, Picardo dibuixa un escenari idíl·lic per després que es faci efectiu el brexit. Tenen més peticions de llicències que mai, les cases d’apostes fan cua per poder instal·lar-s’hi juntament amb les 30 firmes ja establertes, projecten noves places hoteleres i un World Trade Center que ja està complet abans d’obrir; l’atur ronda les 100 persones i s’ha aconseguit un superàvit de 78 milions de lliures. El Penyal ha crescut de forma sostinguda en els últims anys per sobre del 7%, i s’ha col·locat en la quarta posició mundial si s’atén el PIB per càpita.

Els empresaris recolzen la gestió que porta a terme el Partit Socialista Laborista de Gibraltar (GSLP), que governa des del 2011, encara que l’oposició li retreu certa opacitat amb els comptes públics i les xifres del deute. Però el ministre principal desgrana el possible secret d’aquest èxit que ell augura: «Gibraltar és una economia petita i és molt fàcil reposicionar-la. Si ve una tempesta i ets un suro petit, potser et mulles, però no t’enfonsaràs com li pot passar a un gran navili».