La justícia europea manté Hamàs a la llista d'organitzacions terroristes

El Tribunal de Justícia revoca la decisió de primera instància que en va avalar la retirada

zentauroepp39451449 members of palestinian forces loyal to hamas carry a model o170726120541

zentauroepp39451449 members of palestinian forces loyal to hamas carry a model o170726120541 / MOHAMMED SALEM

1
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTINEZ / BRUSSEL·LES

El Moviment de Resistència Islàmica Hamàs, que governa a la Franja de Gaza, seguirà a la llista negra europea d’organitzacions terroristes i els seus fons i actius financers seguiran congelats. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea va decidir revocar la decisió del Tribunal General, al considerar que els jutges de primera instància van incórrer llavors en «un error de dret» per estimar que els actes castigats no es basaven en fets sinó «en informació extreta de la premsa i d’internet».

    

Al ser anul·lada la sentència, es manté la congelació de fons que la UE va imposar a Hamàs com a membre d’aquesta llista, va indicar ahir en un comunicat el màxim òrgan judicial comunitari.

  

 Hamàs va condemnar la decisió de mantenir el grup a la llista d’organitzacions terroristes. «Rebutgem la decisió del tribunal europeu», va afirmar el portaveu Fawzi Barhum, que va afegir que el lideratge de Hamàs està estudiant la decisió i preparant una resposta oficial.

TRES ANYS DE LITIGI

Els governs de la UE, que van adoptar la decisió arran dels atemptats de l’11-S als Estats Units, van recórrer la primera decisió del Tribunal General i ara la Cort europea els ha donat la raó, després de tres anys de litigi. El dictamen contrasta amb l’opinió de l’advocat general, que el setembre del 2016 va avalar, en canvi, la decisió de treure Hamàs de la llista.

  

 La sentència, coneguda ahir, contra la qual no es pot posar recurs, reafirma la doctrina segons la qual el Consell pot mantenir una persona o una entitat a la llista negra si es dedueix que persisteix el risc de la seva implicació en activitats terroristes. És a dir, que els jutges no haurien d’haver «anul·lat el manteniment de Hamàs», també considerada organització terrorista per part dels Estats Units.

Notícies relacionades

  

 La Cort europea sosté que per demostrar l’existència d’un risc, el Consell –on hi ha els Vint-i-vuit– està obligat a recolzar-se en dades recents i apunta que aquesta institució europea podia basar-se «en fonts que no fossin decisions nacionals adoptades per les autoritats competents», com notícies de premsa. El Tribunal de Justícia torna el cas al Tribunal General perquè examini els fets i les raons sobre les quals no es va pronunciar el 17 de desembre del 2014.