Massacres sense fi a l'Afganistan

Els autors van fer esclatar un cotxe bomba al pas d'autobusos carregats amb membres de la intel·ligència afganesa

Deu persones migrants moren asfixiades en un camió abandonat a Texas / AFP / WAKIL KOHSAR / VÍDEO : ATLAS

Deu persones migrants moren asfixiades en un camió abandonat a Texas
monmartinez39429743 an afghan policeman and local residents inspect a burnt shop170724094732

/

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller / Istanbul

La xifra ja arriba als gairebé 1.700 des que va començar l’any, i ahir, 50 més es van sumar a la llista. Són els civils morts pel conflicte entre el Govern i els talibans a l’Afganistan només el 2017, en una guerra de les més llargues –si no la que més– a tot el món.

De matinada a Kabul, segons fonts oficials, un cotxe bomba va explotar al pas d’un autobús carregat de funcionaris del Ministeri afganès de Mines i Petroli quan recorria una àrea residencial de la capital afganesa. Van morir 35 persones i van resultar ferides més de 40.

«Més de la meitat dels cadàvers han quedat calcinats. Alguns ja han sigut identificats, però encara estem treballant per identificar set cossos més. Ni tan sols sabem si es tracta d’adults o nens», va dir, ahir, el coordinador de Víctimes del Ministeri de Salut Pública, Baz Muhammad Shirzad. I a causa de l’alt nombre de ferits, la xifra podria augmentar.

L’atac, que no va ser l’únic que va tenir lloc ahir a l’Afganistan, va ser ràpidament reivindicat pels talibans, que asseguren que els civils que viatjaven en l’autobús eren interrogadors dels serveis d’intel·ligència afganesos. «Aquests dos microbusos feia dos mesos que estaven sota vigilància i van ser atacats després que haguessin recollit tots els passatgers», va dir un portaveu talibà. Ho va deixar clar: el seu objectiu és no escatimar en víctimes.

MÉS MORT

El segon incident d’ahir va tenir lloc a la província de Ghor, al centre del país. Allà, talibans i el Govern afganès lluiten pel control territorial, en un conflicte que té atrapats els civils entre atacs creuats. Els talibans, segons fonts oficials, van aconseguir el control del districte de Taywara, i en els combats van morir 42 soldats de l’Exèrcit regular afganès.

Crim contra la humanitat

Després, segons el relat oficial, els gihadistes van entrar en un hospital de la zona i van matar 22 civils, entre metges i pacients. Però aquestes són només les xifres confirmades: segons el portaveu de la policia provincial, Iqbal Nizami, la xifra de morts podria arribar al centenar. «Actes com aquest incrementaran dia a dia l’odi de la gent afganesa [contra els talibans]. Van entrar en un hospital i van atacar indiscriminadament els civils. Això és un crim contra la humanitat», va dir el portaveu del palau presidencial, Shah Hussain Murtazawi, que no té gaires motius per a l’alegria: des que va finalitzar la missió de l’OTAN a l’Afganistan —el gener del 2015—, els talibans tenen control total o presència en almenys el 43% del territori afganès. Des de l’abril d’aquest any, a més, els talibans controlen almenys tres districtes a les províncies de Jawzjan, Helmand i Kunduz.

Però els culpables no són sempre els d’aquest grup. Divendres, els EUA van bombardejar, per error, un edifici ocupat per tropes afganeses a la província de Helmand, al sud del país. En l’atac van morir 16 policies, segons el portaveu del governador de la província.

Notícies relacionades

Els Estats Units, de fet, van assegurar que s’havien marcat l’objectiu d’acabar una vegada per sempre amb l’Estat Islàmic a l’Afganistan abans que s’acabi el 2017; una tasca que, per ara, vistes la gran quantitat d’atemptats en els últims mesos, sembla lluny de complir-se.

El 2016, 3.498 civils van morir a causa d’aquesta guerra. La xifra del 2017–de gairebé 1.700 morts en només set mesos, vuit al dia– s’acabarà quedant curta. La guerra a Afganistan sembla no tenir fi.