PROTESTA A LA MESQUITA

Tres palestins morts i 200 ferits en els disturbis d'Al-Aqsa contra les mesures de seguretat israelians

Protestes en Jerusalem Est i Cisjordània contra les mesures de seguretat israelians a l'Esplanada de la Mesquites

Les autoritats han prohibit l'accés al recinte sagrat dels homes de menys de 50 anys

zentauroepp39391874 palestinians lift a man onto a wheelchair during clashes aft170721170317

zentauroepp39391874 palestinians lift a man onto a wheelchair during clashes aft170721170317 / JACK GUEZ

2
Es llegeix en minuts
ANA ALBA

Almenys tres palestins han mort i

200 més van resultar ferits en els enfrontaments que van tenir lloc ahir a Jerusalem Est i a Cisjordània durant les protestes de musulmans contra les noves mesures de seguretat israelians a l’Esplanada de les Mesquites.

El Govern israelià ha instal·lat un seguit de detectors de metalls en tres entrades de l’Esplanada de les Mesquites arran de l’atemptat en què van morir dos policies i els seus tres atacants. Des d’aleshores s’han succeït una sèrie de protestes multitudinàries en el lloc i ahir, dia d’oració musulmà, es va prohibir l’entrada a centenars de feligresos.      FERITS DE BALA

Durant les protestes, els participants van cridar eslògans en defensa d’Al-Aqsa i van reclamar als grups armats de la franja que «responguin» a les noves mesures de seguretat imposades per Israel. L’enorme concurrència de fidels musulmans als voltants de l’Esplanada de les Mesquites van derivar en incidents violents que van costar la vida a almenys dos palestins i van causar dos centenars de ferits, la immensa majoria lleus i al voltant d’una desena de gravetat.

Mohammad Setiani, portaveu de la Mitja Lluna Roja, va confirmar les morts i va identificar una de les víctimes com a Mohammad Xaraf, un noi de 18 anys del barri de Ras al-Amoud de Jerusalem que va morir després de rebre un tret al coll. 

La segona víctima mortal va ser identificada pel diari israelià Haaretz com a Mohammad Hassan Abu Ganem, de 19 anys, mort durant els enfrontaments registrats al barri d’A Tur. La tercera víctima mortal va morir per un tret al cor a Abu Dis, a Cisjordània.

Durant les protestes, les forces de seguretat israelianes no van dubtar a respondre amb trets als atacs amb pedres dels palestins, ja que segons van apuntar fonts administratives «Israel s’ha compromès a mantenir l’status quo del a muntanya del Temple i la llibertat d’accés als llocs sants».

Segons va assegurar la policia, «les forces de l’ordre podran decidir que certes persones, a la seva discreció, no hagin de passar pels detectors de metalls», però de moment han prohibit l’entrada a l’esplanada als homes de menys de 50 anys i tan sols hi poden accedir les dones i els homes de més edat. 

ORACIÓ A L’EXTERIOR COM A PROTESTA

Notícies relacionades

A manera de protesta, els feligresos han deixat de resar dins de la mesquita des de diumenge passat per fer-ho fora. Israel controla l’accés al recinte de la mesquita, que cristal·litza les tensions entre israelians i palestins des de fa dècades, però la seva gestió depèn de Jordània.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha assegurat en repetides ocasions que no té intenció de canviar les regles tàcites que permeten als musulmans anar en qualsevol moment al lloc i als jueus accedir en certs moments, sense poder resar.