Anàlisi

Washington

1
Es llegeix en minuts
Joan Cañete Bayle
Joan Cañete Bayle

Sotsdirector de EL PERIÓDICO

ver +

Hi ha un error que, per molt que els corresponsals i els analistes s'hi entestin, se sol repetir quan es parla de la política nord-americana: el joc de majories entre el Congrés i el president no és com l'europeu. A un president republicà, diguem que Donald Trump, sens dubte el beneficia tenir un Congrés amb una majoria republicana, però no és una autopista sense peatges com en les democràcies europees. El sistema de checks and balance, els diferents períodes electorals (legislatures de dos anys a la House, sis, i amb diferents eleccions, al Senat) i el caràcter local de la política nord-americana (els congressistes representen i passen comptes en districtes i estats) fan que el vot mai caigui automàticament segons les línies partidistes. D'aquí ve la importància que un president i el seu equip tinguin un profund coneixement de com funciona Washington.

Notícies relacionades

Ni Trump ni el seu equip el tenen. I, a més a més, en fan una gala temerària. La incapacitat del president per enderrocar l'Obamacare (aprovat, encara que fos descafeïnat, per un president demòcrata amb majories republicana al Congrés) és una prova de la seva incapacitat política. Però no només d'això. Trump va ser el candidat outsider del Partit Republicà que es va endur, contra pronòstic, la candidatura primer i la presidència després. La seva és una relació d'interès: Trump aprofita la seva plataforma i els republicans van obtenir amb ell contra tot pronòstic cotes de poder que no haurien somiat mai. Però ni el president controla el partit ni la formació té influència sobre el president. La seva relació continuarà mentre els beneficiï, ni un minut més.

Però amb l'interès no n'hi ha prou per aprovar una llei impopular (la qual cosa posa en perill reeleccions) ni per unificar un partit Republicà amb massa ànimes. Davant la fermesa opositora demòcrata, Trump només tirarà endavant la seva agenda si aprèn a tractar el seu propi partit amb les armes d'allò que diu que detesta: Washington. Però per a això fa falta fer política, no només tuitejar.