Trump amenaça amb sancions "fortes" Veneçuela si es reforma la Constitució

El president nord-americà diu que Maduro és un "mal dirigent que somia de convertir-se en un dictador"

2
Es llegeix en minuts

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha amenaçat d’imposar «mesures econòmiques fortes» si el Govern del president Nicolás Maduro posa en marxa el projecte de modificar la Constitució, a la consulta del pròxim 30 de juliol per escollir una Assemblea Nacional Constituent. Trump ha qualificat el mandatari veneçolà de «mal dirigent que somia de convertir-se en un dictador».

«Els Estats Units no es mantindran immòbils mentre Veneçuela s’enfonsa. Si el règim de Maduro imposa la seva assemblea constituent el 30 de juliol, eks Estats Units adoptaran mesures econòmiques fortes i ràpides», ha advertit Trump en un comunicat, sense precisar el tipus de sancions que aplicarà sobre el país caribeny, immers en una greu crisi política, econòmica i social.

PETROLI / La premsa nord-americana, no obstant, ha publicat que les sancions s’aplicaran sobre el sector energètic de Veneçuela, en concret a l’empresa estatal PDVSA. L’economia veneçolana depèn de les exportacions de petroli. La venda de cru representa el 95% dels ingressos del país.

El mes de juny passat, el secretari d’Estat dels Estats Units, Rex Tillerson, va revelar que Washington treballa en una «llista molt completa» de veneçolans als quals acusa d’haver violat els drets humans i als quals aplicaria sancions de manera individual.

«L’imperialisme ens està amenaçant que bloquejaran Veneçuela. ¿Bloquejar a Veneçuela? Veneçuela no la bloqueja ningú, company», ha respost Maduro, que va dir que el seu país «és un país lliure i sobirà» i que «no es deixa amenaçar ni intimidar per cap imperi d’aquest món».

La Casa Blanca ha aplaudit la consulta simbòlica organitzada per l’oposició veneçolana en contra de Maduro i la seva política celebrada diumenge passat i en la qual van participar 7,2 milions de veneçolans. «El poble ha tornat a deixar clar que recolza la democràcia, la llibertat i l’Estat de dret», ha escrit Trump al comunicat. Trump ha demanat unes «eleccions lliures i justes».

Notícies relacionades

PRESSIÓ / L’oposició, agrupada en la denominada Mesa d’Unitat Nacional (MUD), ha informat que continuarà portant a terme mesures de pressió contra el Govern, com una vaga general convocada per a demà. «Fem una crida a tot el país a seguir una vaga general massiva i sense violència de 24 hores dijous amb la finalitat de pressionar (el Govern) i preparar-se per a l’escalada definitiva de la setmana que ve (quan és previst que se celebri la consulta de la constituent)», ha dit en roda de premsa el vicepresident del Parlament, l’opositor Freddy Guevara.

El president veneçolà ha denunciat en diverses ocasions que els líders de l’oposició i els Estats Units estan sabotejant l’economia i intentant enderrocar-lo a través de la violència com a part d’una conspiració de l’extrema dreta internacional i recolzada per part de sector privat veneçolà i per alguns mitjans de comunicació estrangers.