L'arribada d'immigrants satura la capacitat d'acollida d'Itàlia

Diverses regions i municipis es posen en peu de guerra contra nous allotjaments després del desembarcament de 8.000 persones en només una setmana

zentauroepp39282334 wmo012 sicilia  italia   13 07 2017   un voluntaria ayuda a 170717121146

zentauroepp39282334 wmo012 sicilia italia 13 07 2017 un voluntaria ayuda a 170717121146 / MONTANA

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

A la regió Veneto (Venècia) no els hi volen i han recorregut al ConstitucionalFlorència ha comunicat a Roma que ha arribat a la saturació; l'alcalde de Civitavecchia, on atraquen els creuers que porten turistes a Roma i els ferris que  viatgen a Barcelona, s'oposa a l'ordre d'organitzar un centre provisional d'acollida; a la zona de Messina (Sicília) un alcalde i nombrosos ciutadans han organitzat barricades a la carretera del poble després de l'anunci de l'arribada de 50 immigrants.

Amb uns 8.000 immigrants procedents de Líbia que van ser rescatats la setmana passada, les autoritats busquen albergs provisionals, com hotels i edificis abandonats per fer front a l'emergència. Des de començament d'any ja han arribat 85.000 emigrants (+20% respecte al 2016) i el Govern estima que al desembre podrien arribar als 200.000, que se sumarien als 171.000 de l'any passat i als arribats en els anys anteriors. Una bomba incontrolable que està posant a prova el teixit social del país.

El desembre passat, el Govern i l'associació nacional de municipis van acordar que, davant l'emergència, els immigrants serien repartits per tot el territori nacional, a l'espera de la seva identificació i procés per concedir-los el dret d'asil o la devolució al seu país. L'acord va establir la proporció de 2,5 emigrants per cada 1.000 residents, una quantitat fàcilment assumible pels municipis. No obstant, l'allau migratòria (en alguns caps de setmana arriben fins a 10.000 en només dos o tres dies) hauria provocat decisions precipitades i xifres d'ubicació més grans, segons denunciava aquest diumenge el diari 'Avvenire' dels bisbes italians.

Això va passar diumenge a la nit, quan el delegat del govern de Messina va comunicar a Lionetto Civa, alcalde de Castell’Umberto  que li enviava 50 immigrants. Sense pensar-s'ho dues vegades l'alcalde va escriure a Facebook: “Avís important i urgent: amb un acte unilateral i sense preavís fa un minut que la delegació del govern de Messina (Sicília) m'ha informat que 30 emigrants –que en realitat eren 50—serien traslladats durant la nit a l'hotel Il Canguro....Corro al lloc i amb la faixa tricolor posada bloquejaré amb el meu cotxe l'entrada a l'hotel i allà em quedaré”.

Diversos ciutadans s'hi van sumar en solidaritat, encara que quan van arribar els immigrants ja estaven dins de l'edifici, que no tenia llum ni aigua. L'alcalde va deixar passar entre les barricades el transport d'un grup electrogen, perquè a l'hotel realment la llum havia sigut tallada encara que per impagament del propietari. “No estem en contra d'acollir els immigrants, però segons els índexs establerts i aquí som només 2.700 habitants”, va explicar després.

El cas es repeteix en ciutats i pobles de tota la península i els diaris i partits més extremistes bufen sobre el foc.

Mentrestant, Marco Minniti, ministre de l'Interior està viatjant per tot Europa i a Líbia sense descans. Ha obtingut un acord - que ningú sap quant pot durar- amb les 40 tribus del sud libi per frenar les entrades, principalment des de Níger. Aquesta setmana s'ha entrevistat amb els alcaldes libis de la costa i amb el Govern de Tripoli, l'únic reconegut per la comunitat internacional, per prosseguir en l'entrenament de la guàrdia costanera líbia perquè pugui vigilar la costa i impedeixi la sortida de les pasteres.

Paral·lelament, ha propiciat que ACNUR, l'agència de l'ONU per a refugiats, gestioni 24 dels 27 centres d'acollida oficials de Líbia (els traficants de persones disposen de molts més). Paral·lelament Roma està preparant un protocol de conducta per a les oenagés, entre altres mesures, els obligaria a situar-se darrere (més cap a Itàlia) i no davant (respecte a Líbia) de les naus de l'operació Tritó. 

Notícies relacionades

Citats pel 'Times', el viceministre d'Exteriors, Mario Giro i Muigi Manconi, president de la comissió parlamentària per a la tutela i promoció dels drets humans, han informat que Itàlia estaria analitzant la possibilitat de concedir 200.000 visats temporals perquè els emigrants que arriben a Itàlia puguin circular per la UE. El diari defineix la possible decisió com una “opció nuclear”. Des d'un punt de vista legal, Itàlia es limitaria a aplicar la norma europea 2001/55 per als fugits de la guerra als Balcans (1991-1999).

“Hem d'ajudar-los als seus països”, ha escrit l'ex primer ministre Matteo Renzi en el seu recent llibre 'Avanti'. “No”, han dit els bisbes italians, “Sí” ha replicat el Vaticà. La confusió sembla majúscula.