Macron reafirma davant Netanyahu la solució dels dos Estats en el conflicte israeliano-palestí

Els dos mandatari s'han reunit per primera vegada a París per presidir els actes del 75è aniversari de la deportació de jueus pel règim de Vichy a Auschwitz

zentauroepp39326419 israeli prime minister benjamin netanyahu  left  looks to fr170716192102

zentauroepp39326419 israeli prime minister benjamin netanyahu left looks to fr170716192102 / Stephane Mahe

2
Es llegeix en minuts
IRENE CASADO SÁNCHEZ / PARÍS

El president de França, Emmanuel Macron, va recordar ahir a París al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, la posició tradicional de França de la solució de dos estats en el conflicte israeliano-palestí. «França està disposada a recolzar tots els esforços diplomàtics» perquè Israel i Palestina «puguin viure l’un al costat de l’altre, amb fronteres segures i reconegudes, amb Jerusalem com a capital», va dir Macron. És la primera trobada que els dos mandataris celebren des que Macron va arribar a l’Elisi.

Netanhayu va viatjar a París per participar al costat del president francès en els actes del 75è aniversari de la coneguda com a batuda de Vél d’Hiv, un dels episodis més foscos de la política col·laboracionista del règim de Vichy durant la segona guerra mundial, en què més de 13.000 persones, entre elles 4.115 nens, van ser arrestades, confinades al Velòdrom d’Hivern de París i finalment deportades al camp de concentració d’Auschwitz per la policia francesa.

En una roda de premsa conjunta, Macron va demanar la «represa de les negociacions» de pau israeliano-palestines, estancades des del fracàs de la mediació nord-americana en la primavera del 2014, per arribar a la «solució de dos estats». Una posició que el president gal ja va manifestar després de reunir-se amb Mahmud Abbàs, president de l’Autoritat Nacional Palestina, quan també va condemnar la colonització israeliana, dos eixos tradicionals de la política de França a la regió.

Perquè els esforços diplomàtics acabin arribant a bon port «és important assegurar que les condicions de la negociació i de la pau no siguin desafiades per les accions i que el dret internacional sigui respectat per tots, pensant així en la persistència de les construccions en les colònies», va afirmar el mandatari francès.

REACTIVAR EL PROCÉS DE PAU / Macron no va donar més detalls sobre aquests possibles «esforços diplomàtics». No va aclarir si deixarà de banda la iniciativa del seu antecessor, François Hollande, que, el gener del 2017, va organitzar una conferència internacional sobre el Pròxim Orient destinada a reactivar el procés de pau. Llavors, la proposta de l’expresident francès va provocar el refredament de les relacions diplomàtiques entre França i Israel, hostil a les negociacions multilaterals sobre el final del conflicte.

Notícies relacionades

XERRADA SOBRE L’IRAN / Macron i Netanyahu van parlar també de l’Iran. Davant les «inquietuds del primer ministre israelià sobre el règim iranià», Macron li va prometre que «vigilarà de forma estricta la posada en marxa de l’acord nuclear firmat el 2015». El president francès va voler subratllar l’«absència de qualsevol tipus de complaença» pel que fa a l’Iran.

El president francès va dir que compartia «les inquietuds israelianes sobre l’armament de Hezbol·là», moviment xiïta libanès recolzat pel règim iranià. Els dos mandataris es van mostrar disposats a treballar junts per «assegurar la seguretat i l’estabilitat de la regió», especialment pel que fa a la lluita antiterrorista.