L'Iran condemna a 10 anys de presó un nord-americà acusat d'"espionatge"

La sentència suma més tensió entre els dos països i el Departament d'Estat reclama l'alliberament de tots els seus ciutadans "injustament detinguts"

zentauroepp32399607 this picture released by the iranian state run irib news age170716210755

zentauroepp32399607 this picture released by the iranian state run irib news age170716210755 / IRIB

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Un portaveu del poder judicial iranià va informar ahir que un ciutadà nord-americà amb doble nacionalitat d’un altre país ha sigut condemnat a 10 anys de presó. «Ha sigut identificat i detingut pels serveis d’informació», ha declarat en roda de premsa el portaveu Gholamhosein Mohseni Ejehi. Encara que no ha informat sobre la identitat del condemnat, ha assegurat que havia arribat a l’Iran «per a una missió d’infiltració» i l’ha acusat d’haver «estat guiat directament pels nord-americans». El portaveu ha explicat també que la condemna pot ser apel·lada.

Washington, el Departament d’Estat no ha informat sobre el cas, però ha denunciat en un comunicat que «el règim iranià continua detenint ciutadans nord-americans i estrangers per càrrecs inventats relacionats amb la seguretat nacional». Reclama «l’alliberament immediat de tots els ciutadans nord-americans injustament detinguts a l’Iran». I alerta els nord-americans amb doble nacionalitat sobre viatjar a l’Iran.

ELS NORD-AMERICANS DETINGUTS

Els mitjans nord-americans especulen que el condemnat podria ser Nizar Zakka, un libanès que no és ciutadà dels EUA sinó resident permanent, que defensa la llibertat a internet, que a Washington ha treballat per al Govern i que va desaparèixer a l’Iran el setembre del 2015, encara que ja va ser sentenciat a 10 anys el 2016 acusat d’espionatge. També apunten la possibilitat que es tracti de Karan Vafaradi, un galerista d’art iranià-nord-americà que va ser detingut amb la seva dona iraniana l’any passat i que encara no ha sigut condemnat per cap crim.

Des de l’octubre passat els EUA reclamen l’alliberament de l’empresari iranià-nord-americà Siamak Namazi i del seu pare, Baquer Namazi, de 81 anys, que van ser condemnats a 10 anys de presó després de ser acusats de «cooperar amb el govern hostil americà». I al març, quan es van complir 10 anys de la desaparició a l’Iran de l’exagent de l’FBI Robert Levinson, Washington va instar Teheran a complir el seu compromís de cooperar en la seva recerca.

DIVISIÓ A L'ADMINISTRACIÓ TRUMP

Notícies relacionades

Aquest últim cas suma un element de tensió a la complexa relació dels EUA amb l’Iran, que ha tornat a un camí més tortuós des que Trump va arribar a la Casa Blanca. Amb accions i paraules de cooperació amb líders sunnites, el president nord-americà ha comminat a l’aïllament de Teheran. Trump també va ordenar revisar en profunditat la política envers l’Iran, que haurà d’estar a punt a l’octubre.

Mentrestant, la seva Administració viu una profunda divisió entre els que s’obstinen a endurir la pressió i les sancions i els que aposten per respectar el camí obert per l’acord internacional gestat per Obama, pel qual l’Iran es va comprometre a frenar el seu programa nuclear militar. De moment s’ha imposat la segona via.

Detingut el germà del president iranià acusat de corrupció

Des de fa mesos, els conservadors demanen la detenció de Fereidun, assessor de Rouhani. El president ha tingut últimament forts enfrontaments verbals amb el poder judicial. Per als reformistes, aquesta detenció amaga motivacions polítiques. Rouhani ha renovat el seu mandat aquest any.