La UNESCO declara Hebron Patrimoni de la Humanitat en perill

L'Organització de l'ONU per a l'Educació, la Ciència i la Cultura inclou la ciutat vella de la localitat palestina en la seva llista de llocs que s'han de protegir

La decisió irrita Israel perquè el casc antic del municipi, ocupat pels israelians, alberga l'edifici on hi ha les tombes dels patriarques jueus, dividit en sinagoga i mesquita

zentauroepp39211764 a general view as palestinians look at the west bank city of170707174004

zentauroepp39211764 a general view as palestinians look at the west bank city of170707174004 / AMMAR AWAD

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

L’Organització de l’ONU per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco) va designar ahir com a Patrimoni de la Humanitat en perill la ciutat vella de la localitat palestina d’Hebron i la Tomba dels Patriarques-Mesquita d’Abraham que estan situades allà, i les va declarar patrimoni palestí. El Comitè de la Unesco per al Patrimoni de la Humanitat –integrat per diversos països i reunit a la ciutat polonesa de Cracòvia– va aprovar una resolució presentada per les autoritats palestines per 12 vots a favor, tres en contra i sis abstencions.

  

 La Mesquita d’Abraham-Tomba dels Patriarques –a Cisjordània, territori palestí ocupat per Israel, segons el dret internacional– alberga les presumptes tombes dels patriarques i matriarques jueus Abraham, Sara, Isaac, Rebeca, Jacob i Lea, que a més són venerats també pels musulmans. Per als jueus, aquest és el segon lloc més sagrat i també és sant per a l’islam.

    

El 1996, dos anys després que l’extremista jueu Baruch Goldstein matés 29 palestins a la Mesquita d’Abraham, israelians i palestins van firmar l’acord de Wye River, pel qual el 81% del lloc va passar als musulmans, i la resta, als jueus. L’edifici –suposadament construït en època del rei jueu Herodes i que ha sigut església i mesquita, segons l’època– està dividit en dos: una sinagoga i una mesquita. Els jueus només poden entrar a la primera, i els musulmans, a la segona. Les forces israelianes en controlen l’accés.

BETLEM

El 2011, la Unesco va reconèixer Palestina com a Estat i els palestins han sol·licitat que es declarés patrimoni de la humanitat diversos llocs com la Basílica de la Nativitat de Betlem.

    

Els palestins no qüestionen que la Mesquita d’Abraham-Tomba dels Patriarques sigui un lloc sant per als jueus i en la documentació que van presentar a la Unesco van incloure «tota la història jueva, cristiana i musulmana», segons fonts de l’Organització per a l’Alliberament de Palestina (OAP). Però al·leguen, basant-se en la llei internacional, que la sobirania sobre Hebron és palestina.

    

El pas que ha fet la Unesco implica que les possibles restriccions de culte i l’establiment de controls de seguretat per part d’Israel a Hebron poden constituir una violació del patrimoni d’un Estat veí. 

    

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va condemnar ahir la decisió de la Unesco. «Aquesta vegada han decidit que la Tomba dels Patriarques a Hebron és un lloc palestí, i això significa que no és jueu, i que està en perill», va denunciar en un comunicat. «¿Què no és jueu? ¿Qui hi està enterrat? Abraham, Isaac i Jacob, Sara, Rebeca i Lea. Els nostres pares i mares. ¿I que el lloc està en perill? Només on governa Israel, com a Hebron, hi ha llibertat religiosa garantida per a tothom», va assegurar.

  

 Netanyahu va decidir tallar en un milió més de dòlars els fons que Israel destina a l’ONU i utilitzar-los per finançar «el Museu del Patrimoni del Poble Jueu a Kiryat Arba (colònia israeliana) i Hebron».

Notícies relacionades

  

 El Ministeri d’Exteriors de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP) va assenyalar que «Palestina i el món (...) celebren que Hebron sigui part del patrimoni mundial, un valor que transcendeix la geografia, la religió, la política i la ideologia». «La ciutat vella d’Hebron està amenaçada per les accions irresponsables, il·legals i molt perjudicials d’Israel», va dir.