Alemanya legalitza el matrimoni homosexual

El Parlament aprova amb 339 vots a favor i 226 en contra de la unió entre persones del mateix sexe, amb el vot de Merkel en contra

El ple del Bundestag (Cambra baixa alemanya) ha aprovat la legalització del matrimoni homosexual a Alemanya. / EFE VÍDEO

El ple del Bundestag (Cambra baixa alemanya) ha aprovat la legalització del matrimoni homosexual a Alemanya.
 

/

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dia històric a Alemanya. Després d’una setmana molt intensa, el Parlament federal va donar ahir via lliure a la legalització del matrimoni homosexual. Amb una àmplia majoria de 393 vots a favor i 226 en contra, el Bundestag va aprovar una llarga reivindicació del col·lectiu de gais i lesbianes del país i va portar la primera potència econòmica europea a ser el vint-i-dosè país del món que legalitza el matrimoni igualitari.

Aquest important pas endavant  en els drets socials ha sigut possible gràcies als vots favorables de la bancada socialdemòcrata, dels ecosocialistes, l’esquerra postcomunista i de part de les files conservadores, amb llibertat de vot. Així, uns 70 diputats de la Unió Demòcrata Cristiana (CDU), que presideix Angela Merkel, van trencar la tradició del seu partit i van votar a favor del matrimoni homosexual. No és el cas de la cancellera, que va optar per seguir la seva consciència. Com va assegurar després de la votació i va reiterar al llarg de la seva carrera política, per Merkel el matrimoni «significa la coexistència entre un home i una dona».

Alemanya permet des del 2001 les unions civils entre parelles del mateix sexe, però aquesta mesura encara plantejava desigualtats per als homosexuals. Ara, la legalització del matrimoni entre persones del mateix sexe obre la porta a permetre que aquestes parelles tinguin els mateixos drets d’adopció que els heterosexuals i que disposin dels mateixos beneficis a l’hora de pagar els seus impostos o tramitar una herència. Malgrat que aquest mateix divendres el Parlament federal alemany comença les vacances, després del sí del Bundestag s’espera que la llei entri en vigor a principis d’octubre. «Arriba tard, però millor tard que mai», va assegurar a EL PERIÓDICO un satisfet Klaus Jetz, director general de la Federació de Gais i Lesbianes d’Alemanya (LSVD).

LEGALITZACIÓ EXPRÉS

Quan es llegeixi sobre l’aprovació del matrimoni homosexual a Alemanya, els llibres d’història apuntaran a la frenètica setmana que ha viscut el país. Després de 15 anys en què els conservadors havien bloquejat sistemàticament aquest debat, dilluns la cancellera es va veure contra les cordes quan tots els partits de l’oposició van assegurar que no formarien part d’una coalició de govern amb un partit que no recolzés aquest dret de la comunitat homosexual. 

Amb Martin Schulz al capdavant, els socialdemòcrates (SPD) van fer seva la reivindicació en un clar gest de cara a les eleccions generals del pròxim 24 de setembre. «Potser no és bo per a la coalició, però és bo per a la gent», va assegurar el seu líder parlamentari, Thomas Oppermann, a primera hora del matí. En els últims quatre anys de govern junt amb els democristians, els rojos no havien pressionat per a aquesta votació. «Sense la feina i la pressió de les oenagés, tampoc l’SPD s’hauria mogut», apunta Jetz.

El ministre de Justícia, Heiko Maas, va celebrar l’aprovació en Twitter amb aquest gif: «El matrimoni igualitari es converteix en llei. Per fi el mateix dret per al mateix amor», ha escrit.

L’aprovació del matrimoni homosexual amenaça de fer trontollar els conservadors de Merkel. Encara que la cancellera va votar no, altres importants dirigents, com la ministra de Defensa, Ursula von der Leyen, o el secretari general del partit, Peter Tauber, van optar pel sí, igual que set diputats de la CSU, els seus socis bavaresos.

Notícies relacionades

Encara que totes les enquestes pronostiquen una altra victòria còmoda per a la CDU en les eleccions generals del 24 de setembre, Merkel necessitarà suports per formar un Govern estable. Conscient d’això, dilluns va donar una sorpresa i va acceptar per primera vegada deixar llibertat de vot als seus correligionaris en aquest tema, cosa que obria la porta a la legalització. Malgrat el disgust dins del seu partit, la cancellera aconseguia així tancar un tema que podia ferir-la en campanya. Amb aquestes paraules sota el braç, l’oposició es va llançar a organitzar una exitosa votació per a aquesta mateixa setmana, l’última abans que els diputats se’n  vagin de vacances.

Malgrat que aquesta setmana els fets s’han precipitat al Parlament, al carrer fa temps que existeix una àmplia acceptació del matrimoni homosexual. Durant anys, oenagés com LSVD han lluitat perquè Alemanya reconegués els seus drets. Fins i tot l’església evangèlica alemanya, a la qual pertany Merkel, també va donar la benvinguda al matrimoni igualitari. Així, fins al 83% dels alemanys estan a favor de la legalització.