L'Iraq anuncia que el califat de l'Estat Islàmic "ha caigut"

"El seu fictici estat ha caigut", diu un portaveu militar iraquià després d'anunciar la conquista de la mesquita de Mossul

zentauroepp39099681 file   this wednesday  june 28  2017 file photo   shows an a170629115946

zentauroepp39099681 file this wednesday june 28 2017 file photo shows an a170629115946 / Felipe Dana

1
Es llegeix en minuts

Vuit mesos després de l'inici de l'ofensiva per alliberar Mossul, les tropes iraquianes han conquistat aquest dijous la mesquita d'Al-Nuri, on l'Estat Islàmic va proclamar el 2014 el seu califat. L'avanç militar ha portat l'Exèrcit iraquià a anunciar la caiguda d'aquest autoproclamat califat. "El seu fictici estat ha caigut", ha assenyalat el portaveu militar iraquià, el general Yahya Rasool, a la televisió estatal.

La setmana passada, es calculava que a la ciutat quedaven uns 400 gihadistes, encara que ara es creu que la major part han sigut abatuts.

Malgrat l'anunci, els gihadistes encara controlen certes bosses de territori a l'oest i sud de la ciutat. La seva capital de facto, la ciutat siriana de Raqqa, també està sota setge de la milícia kurdoàrab de les Forces Democràtiques Sirianes (SDF, en les seves sigles en anglès), en un flanc, i de les tropes del règim sirià, per un altre.

900.000 REFUGIATS

Notícies relacionades

El cost d'alliberar Mossul ha sigut enorme, amb milers de civils morts i 900.000, gairebé la meitat de la ciutat, obligats a fugir. 

A la mesquita d'Al-Nuri, el 4 de juliol del 2014, Abu-Bakr al-Baghdadi, el líder de l'Estat Islàmic, es va proclamar califa, amb el nom d'Ibrahim, i va anunciar la creació d'un califat, que s'estenia pel territori de l'Iraq i Síria. Baghdadi va abandonar Mossul al principi de l'ofensiva militar iraquiana i, encara que la setmana passada els militars russos van anunciar que podien haver-lo matat en un bombardeig, es creu que s'oculta a les zones frontereres entre Síria i l'Iraq.