CRISI POLÍTICA A CARACAS

Un policia rebel ataca la seu del Tribunal Suprem de Veneçuela amb un helicòpter robat

Maduro adverteix que serà implacable amb l'oposició: "Si destrueixen la revolució, anirem al combat"

A police helicopter flies over Venezuela’s Supreme Court building in Caracas June 27, 2017, in this still image taken from a video. Mandatory credit Caraota Digital - MUST COURTESY CARAOTA DIGITAL/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE. MUST COURTESY CARAOTA DIGITAL. VENEZUELA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN VENEZUELA TPX IMAGES OF THE DAY / REUTERS TV (REUTERS)

A police helicopter flies over Venezuela’s Supreme Court building in Caracas June 27, 2017, in this still image taken from a video. Mandatory credit Caraota Digital - MUST COURTESY CARAOTA DIGITAL/Handout via REUTERS  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE. MUST COURTESY CARAOTA DIGITAL. VENEZUELA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN VENEZUELA     TPX IMAGES OF THE DAY
Assegura que mai es rendiran si s’intenta posar fi a la revolució bolivariana.

/

3
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

Escalada de tensió a Veneçuela. L'últim episodi de la crisi l'han protagonitzat un agent de la policia científica que ha robat un helicòpter amb el qual ha atacat les seus del Tribunal Suprem i del Ministeri d'Interior Caracas, segons ha informat el Govern de Nicolás Maduro, que ha relacionat aquest policia rebel amb la CIA.

El ministre de Comunicació veneçolà, Ernesto Villegas, ha detallat que l'helicòpter va ser robat de la base aèria militar de La Carlota, a Caracas, i que el responsable és Óscar Pérez, inspector adscrit a la divisió de transport aeri de la policia científica (CICPC). Pérez, "el complotat" en paraules de Villegas, va volar cap al Ministeri d'Interior, situat al centre de la capital, i "va efectuar al voltant de 15 trets contra l'edifici", mentre a la terrassa d'aquest organisme es realitzava un acte al qual assistien unes 80 persones.

A continuació, el policia es va dirigir a la seu del Suprem on "va efectuar diversos trets i va llançar almenys quatre granades d'origen colombià i de fabricació israeliana, de les quals una no va esclatar i va ser recollida".

Oscar Pérez va prosseguir el seu atac des de les xarxes socials. "Veneçolans estimats germans, us parlem en representació de l'Estat; som una coalició entre funcionaris militars, policials i civils, en recerca de l'equilibri i en contra d'aquest Govern transitori i criminal. NO pertanyem ni tenim tendència políticopartidista; som nacionalistes, patriotes i institucionalistes. Aquest combat no és amb la resta de les forces de seguretat d'estat que estan en desacord amb la impunitat imposada, sinó en contra del govern nefast", va assenyalar. Pérez va cridar els veneçolans a sortir al carrer com ho estan fent des de fa tres mesos per forçar una sortida electoral a la crisi política.

MADURO AMENAÇA AMB LES ARMES

Segons Villegas, aquests atacs formen part d'"una escalada colpista contra la Constitució i les seves institucions", i ha assegurat que Pérez està sent investigat pels seus "vincles amb l'Agència Central d'Intel·ligència" i l'Ambaixada dels Estats Units a Veneçuela. "Així com els seus vincles amb un exministre de l'Interior que recentment ha confirmat públicament els seus contactes amb la CIA", ha afegit en al·lusió a Miguel Rodríguez Torres, que, ràpidament, ha denunciat la "falsedat" d'un document fet públic per un mitjà progovernamental que el relaciona amb la CIA. Rodríguez Torres és la bèstia negra del chavisme per haver expressat crítiques al procés constituent. 

L'atac al Suprem i a Interior ha enervat el president, Nicolás Maduro, que ha advertit que serà implacable amb els opositors i que combatrà els que intentin acabar amb el règim chavista. "Condemno aquest atac terrorista. Si destrueixen la revolució, aniríem al combat. Mai ens rendiríem. El que no es va poder fer amb vots, ho faríem amb armes". Així de contundent s'ha mostrat en una compareixença en quèe li ha costat reprimir la seva ira.

Maduro ha exigit a l'opositora Mesa d'Unitat Democràtica (MUD) que condemni aquesta acció sense precedents. Pel president, la inèdita incursió aèria és part d'un "degoteig" de caràcter "contrarevolucionari". 

AUGMENT DE LA SEGURETAT

Arran d'aquest incident, el Govern ha elevat al grau dos el nivell d'alerta del seu pla de seguretat. "Si he de declarar el que hagi de declarar, ho faré", ha insistit Maduro. Al vespre, mentre es reforçava ostensiblement la seguretat a la seu del Govern,  a Caracas no es parlava d'una altra cosa. Chavistes i opositors han dir que havien vist l'helicòpter que ha travessat el cel de la ciutat amb una pancarta en què es podia llegir '350 Llibertat'.

Notícies relacionades

El robatori de l'helicòpter va tenir lloc poques hores després dels violents episodis que van afectar Maracay, a l'estat d'Aragua. L'actual ministre de Relacions Interiors, Justícia i Pau, Néstor Reverol, va assegurar que van ser planificats per un sector radical de la MUD. "Hi va haver persones que van venir d'altres parts del país en autobusos per cometre assalts en més de 60 establiments coordinats amb delinqüents i bandes armades", va denunciar. Les forces de seguretat van detenir 200 persones.

En aquest context, la Sala Constitucional del Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) va clavar un sever cop a la Fiscal General, Luisa Ortega Díaz, que des que van començar les protestes va anar agafant cada vegada una distància més pronunciada del chavisme encara que segueix reivindicant la figura de l'extint comandant bolivarià. El TSJ va dictaminar que el Defensor del Poble "pot tenir accés a tots els actes d'investigació que cursin davant el Ministeri Públic" i al mateix temps "promoure proves" i "sol·licitar als òrgans auxiliars de justícia que es realitzin diligències d'investigació".