Trump guanya impuls a l'obtenir els republicans un nou escó al Congrés

És la quarta victòria del partit del president dels EUA en els últims dies i suposa un fort revés per als demòcrates, que aspiraven a guanyar aquesta elecció especial en un districte de Geòrgia

zentauroepp38984661 atlanta  ga   june 20  georgia s 6th congressional district 170621213514

zentauroepp38984661 atlanta ga june 20 georgia s 6th congressional district 170621213514 / Jessica McGowan

2
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

Normalment, eleccions especials com la que va celebrar Geòrgia dimarts són assumptes sense gaire transcendència als EUA. Amb Donald Trump a la Casa Blanca, les coses són diferents. Els demòcrates havien transformat la cita electoral per ocupar l’escó que va deixar buit el republicà Tom Price al ser nomenat secretari de Sanitat en una espècie de referèndum sobre el president. I l’han perdut. Ara Trump, el Partit Republicà i els conservadors estan pletòrics després d’aquesta i tres victòries més en eleccions especials. I el partit demòcrata se sumeix, encara més, en profundes divisions sobre l’estratègia a seguir.

El sisè districte de Geòrgia comprèn una zona acabalada de suburbis d’Atlanta i, amb el 60% de l’electorat amb títol universitari, és el sisè amb més alt nivell educatiu de tot el país. Per això, els demòcrates van posar les seves esperances en l’elecció especial i en el candidat Jon Ossoff, un documentalista amb poca experiència política. Van esperar que Ossoff unís un vot de càstig dels conservadors moderats a Trump, l’índex d’aprovació del qual allà és de tan sols el 35% i que al novembre va guanyar per només 1,5 punts.

Es van equivocar. Els dos bàndols van injectar fons sense precedents en la carrera, 51 milions de dòlars que ja l’han convertit en l’elecció més cara de la història per a un escó a la Cambra baixa. I a les urnes s’ha imposat Karen Handel, una dona de 55 anys que en fa 15 que es dedica a la política, pròxima al Tea Party i acèrrima antiavortista. És cert que el seu avantatge sobre Ossoff (4%) queda lluny dels marges de més de 20 punts amb què habitualment s’imposen els conservadors en aquesta zona del sud, però han sigut més que suficient perquè els republicans cantin victòria.

La de Geòrgia és la quarta elecció especial en què els demòcrates surten derrotats, després d’altres a Carolina del Sud, Montana i Kansas. I encara que han millorat resultats acostant-se més als republicans als seus feus, no han capitalitzat el que van pensar que seria un moviment contra Trump, amb qui compten, a més, per intentar recuperar el control del Congrés en les legislatives del 2018.

Notícies relacionades

DISCREPÀNCIES PER LA CAMPANYA / La campanya moderada d’Ossof, que no es va centrar en els atacs de Trump, també divideix els demòcrates. Per un costat hi ha els que creuen que s’ha de portar més a l’esquerra les propostes i fer un assalt sense disculpes al president. Per l’altre, els que advoquen per deixar de discutir el que va passar el 2016 i per intentar ampliar cap al centre posicions i agenda.

Hi ha qui recorda que després de la victòria de Barack Obama el 2008 els demòcrates van guanyar set eleccions especials però després van patir una debacle en les legislatives, i van perdre 63 escons a la Cambra baixa. Però el passat consola a pocs.