L'Estat Islàmic destrueix la mesquita de Mossul on es va proclamar el "califat" davant l'avanç de la coalició

Les forces kurdes i xiïtes recolzades per avions de combat dels EUA estan a punt de recuperar la totalitat de la segona ciutat de l'Iraq i principal feu dels gihadistes

El primer ministre de l’Iraq diu que aquesta acció dels gihadistes suposa reconèixer la seva derrota. / ATLAS VÍDEO

El primer ministre de l’Iraq diu que aquesta acció dels gihadistes suposa reconèixer la seva derrota.
Estat Islàmic destrueix a Mossul l’emblemàtica mesquita al-Nuri.

/

1
Es llegeix en minuts

L'Estat Islàmic ha volat amb explosius la gran mesquita Al-Nuri, de Mossul, lloc des d'on el líder del grup gihadista, Abu Bakr al-Bagdadi, va proclamar el "califat" el 29 de juny de 2014. L'acció de les forces de l'EI s'ha produït en plena ofensiva de les forces de la coalició -formada principalment per forces kurdes, xiïtes i tribus àrabs sunnites- recolzades per avions de combat liderats pels Estats Units, en el que s'entén com la fase final de la batalla per recuperar tota la ciutat.

Els gihadistes, que han acusat els avions nord-americans d'haver bombardejat i destruït la històrica mesquita, intenten mantenir sota el seu control els barris de l'oest de la ciutat, on segons l'ONU manté retingudes més de 100.000 persones que utilitza com a escuts humans. El gener del 2017, la coalició va expulsar les forces de l'EI de l'est de la ciutat, la segona més gran de l'Iraq i que va caure en mans dels extremistes el 2014.

El cap de seguretat de la província de Nínive -la capital de la qual és Mossul-, Mohammad al-Baiati, ha dit a Efe que les defenses de l'EI "han col·lapsat" durant els combats en el quart dia de la fase final de l'ofensiva. "Probablement, els combats s'acabaran en menys d'una setmana, malgrat la seva complexitat i la ferocitat". Els principals "obstacles" per a l'alliberament són, segons Al-Baiati, "les mines als carrerons, les carreteres tancades per l'EI i l'afluència de civils".

CONTROL DELS CENTRES MÈDICS

Respecte als gihadistes,  Al-Baiati va argüir que l'EI està ara matant als seus membres ferits, ja que no són capaços de presentar-los tractament mèdic per falta de recursos sanitaris, atès que les forces iraquianes han pres el control de la majoria dels centres mèdics. Així mateix, va dir que han convertit els centres de comunicació en mesquites improvisades, ja que tenen "por" de ser objectius de bombardejos aeris.

Notícies relacionades

Els soterranis dels edificis del casc antic es troben, va afegir Al-Baiati, "plens de cadàvers", i va explicar que els gihadistes han obligat els seus acòlits que no s'afaitin perquè hi ha molts que ho fan per escapar-se.

Els extremistes estan acorralats per les forces iraquianes en els últims carrers que ocupen en el que va ser el seu principal feu a l'Iraq, després que dilluns passat s'anunciés la fase final de l'ofensiva.