TENSIÓ A L'EUROPA DE L'EST

La UE prolonga un any les sancions a Rússia per l'annexió de Crimea i Moscou les qualifica d'"il·legítimes"

La mesura inclou el veto a importacions i exportacions en sectors clau, així com qualsevol inversió en turisme

zentauroepp33226317 russian president vladimir putin via a video link addresses 170619175840

zentauroepp33226317 russian president vladimir putin via a video link addresses 170619175840 / SPUTNIK

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Com era d'esperar, Moscou ha reaccionat amb virulència a la prolongació, aquest dilluns, de les sancions de la Unió Europea per l'annexió de Crimea durant un període d'un any. Són "il·legítimes", ha declarat el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov.

La bateria de mesures imposada pels Vint-i-vuit com a resposta a la secessió unilateral de la península de Crimea impulsada el 2014 des de Moscou inclouen el veto a les importacions i exportacions en els sectors del transport, les telecomunicacions i l'energia. A més, es prohibeixen totes les inversions i l'adquisició de propietats per part d'empreses de la UE, així com el subministrament de serveis relacionats amb el turisme, la principal riquesa de la península.

Com a resultat, el territori viu en una situació de semibloqueig: les targetes de crèdit internacionals no funcionen i els creuers amb bandera comunitària o controlats pels països membres que naveguen pel mar Negre no poden fer escala a cap port de Crimea. La construcció de dues plantes per pal·liar el dèficit energètic que hi ha al territori a causa del tall del subministrament d'electricitat que venia des d'Ucraïna acumula problemes i endarreriments, després que Siemens es negués a subministrar les turbines.     

GUERRA D'UCRAÏNA

La decisió adoptada pels ministres d'Exteriors comunitaris, reunits a Luxemburg, és l'avançament de la prolongació de les sancions a Rússia per la guerra d'Ucraïna, on recolza des del 2014 el bàndol insurgent, per un període addicional de sis mesos. Així ho han donat a entendre fonts diplomàtiques  

Notícies relacionades

Peskov ha contraatacat assegurant que les sancions "no només perjudiquen Rússia, sinó també els països que les van posar en marxa".

Les relacions entre Occident i Rússia no paren d'empitjorar, com ho demostra la prolongació de les mesures de represàlia adoptades al seu dia per l'annexió de Crimea i la guerra d'Ucraïna. Als EUA, el Senat acaba d'aprovar, de forma gairebé unànime, amb suport dels republicans i els demòcrates, l'ampliació de les sancions a Moscou com a resposta a la interferència russa en les eleccions presidencials, així com l'exigència al president Donald Trump de comptar amb el suport del Congrés per aixecar les actuals.