Trump recupera la retòrica de la guerra freda amb Cuba

El president dels EUA anuncia una revisió de la política a l'illa que inclourà restriccions per als negocis i els viatges

zentauroepp38916706 trump170616202702

zentauroepp38916706 trump170616202702 / JOE RAEDLE

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

Donald Trump ha passat en només uns dies de ballar agafat amb els seus hostes saudites a erigir-se en l’apòstol de la democràcia i els drets humans a Cuba. En un discurs a la Pequeña Habana de Miami, on va honrar els dissidents i exiliats anticastristes, el president dels Estats Units va anunciar una revisió de la política d’acostament pilotada pel seu predecessor des de finals del 2014, quan Barack Obama i Raúl Castro van pactar un acord per normalitzar les relacions després de més de mig segle d’enfrontament. «No ens quedarem mai més callats enfront de l’opressió comunista», va dir davant d’una platea entregada. «Ara que soc el vostre president, exposarem els crims del règim castrista i defensarem la llibertat dels cubans».

    El seu discurs va recordar els temps de la guerra freda, quan els dos països van mantenir una encesa baralla ideològica, i desfà part dels passos fets per Obama per promoure el canvi a Cuba mitjançant la inversió econòmica i els intercanvis culturals. Trump ha acusat el règim de l’Havana d’«alimentar el caos a Veneçuela», de desestabilitzar Amèrica Llatina i de promoure el «tràfic d’éssers humans» i l’«esclavitud» a tot el món. «Qualsevol canvi en la relació entre els Estats Units i Cuba dependrà del fet que el règim faci passos concrets» (cap a la democràcia). El líder nord-americà els va detallar d’un en un: llibertat dels presos polítics, llibertat d’expressió i associació, legalització dels partits polítics i celebració d’eleccions lliures.

«S’ha acabat això de donar aixopluc als fugitius criminals. No us en donaré opció», va clamar desafiador en al·lusió a algunes desenes de nord-americans que s’haurien refugiat a l’illa i de qui Washington reclama l’extradició fa anys.

ELS CANVIS

Notícies relacionades

Malgrat la retòrica desplegada a Miami, els canvis anunciats fins ara per la seva Administració són comptats. Un d’ells prohibirà les transaccions financeres directes al conglomerat d’empreses que controlen l’Exèrcit i les forces de seguretat cubanes. L’abast pot ser notable perquè per fer negocis a Cuba s’ha de passar pel filtre de GAESA, un hòlding dirigit pel gendre de Raúl Castro, que és propietari de bona part de les empreses relacionades amb el turisme i també les companyies d’importació i exportació. Sense anar més lluny, l’acord firmat recentment per Sheraton per gestionar l’hotel Four Points a l’Havana, el primer nord-americà en 60 anys, és fruit d’una concessió de GAESA.

«Els beneficis de les inversions empresarials i el turisme flueixen directament als militars», va dir Trump. «No ajuden el poble cubà, només enriqueixen el règim». De moment, no es tocaran les ambaixades i només es restringirà una de les categories que permeten als nord-americans viatjar a l’illa per motius culturals, religiosos o empresarials. L’embargament seguirà tal com està. Trump no s’ha tancat en banda a negociar amb Cuba, tot al contrari. Ha dit que vol negociar un nou acord que beneficiï els dos pobles.