Brussel·les expedienta Hongria, Polònia i la República Txeca per no acollir refugiats

La Comissió Europea passa a l'acció perquè han incomplert les seves "obligacions legals" a l'acollir 12 persones de les 10.167 que els corresponen

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

A la Comissió Europea finalment se li ha acabat la paciència. L'emergència migratòria potser s'ha suavitzat però el compromís de reubicar 160.000 persones des d'Itàlia i Grècia no ha desaparegut i aquest dimarts l'Executiu comunitari ha decidit passar a l'acció amb l'obertura d'un procediment sancionador contra HongriaPolònia i la República Txeca. Brussel·les acusa aquests tres països d'"incomplir les seves obligacions legals" i no acollir els refugiats que hauria d'acollir en el marc de programa aprovat pels 28.

“En els últims mesos la Comissió ha demanat reiteradament als Estats membres que encara no han reubicat ni una sola persona, o que no s'estan comprometent a fer-ho, que ho facin. Lamentablement, malgrat les repetides peticions, la República Txeca, Hongria i Polònia incompleixen les seves obligacions legals”, ha anunciat la Comissió Europea. Segons ha explicat el comissari responsable, Dimitris Avramopoulos, el col·legi de comissaris ha decidit fer el pas pels continuats incompliments dels respectius governs. “Hem esgotat tots els mitjans”, ha dit.

És més, fins i tot el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va treure el tema durant la seva intervenció divendres passat en una conferència a Praga. “Em vaig quedar molt disgustat al llegir a la premsa que el Govern txec està considerant aturar les reubicacions completament”, va dir, i va afegir: “Espero sincerament que, com en tants altres casos, prevalgui la raó, l'esperit i els valors europeus, i que el Govern txec reconsideri el seu curs perquè no hàgim de recórrer a procediments d'infracció, ja que ho farem si no canvia res”.

Des d'aquest últim avís, han passat a penes cinc dies. Prou temps, no obstant, per constatar que aquests tres països no pensen canviar d'actitud i ser solidaris en la reubicació dels 160.000 refugiats compromesos el setembre del 2015 en el marc d'un programa que legalment expira després de l'estiu. Hongria i Polònia, amb una quota de 1.294 i 6.182 persones respectivament, no han rebut ni una sola persona des d'Itàlia i Grècia, mentre que la República Txeca només n'ha acollit 12 de les 2.691 que li corresponen. És a dir, entre tots tres haurien d'haver reubicat 10.167 persones i només 12 han rebut asil.

NOVA CRIDA

Notícies relacionades

Tot i l'obertura del procediment sancionador, Avramopoulos s'ha mostrat disposat a frenar l'expedient si Budapest, Varsòvia i Praga entren en raó. “Si reconsideren les seves posicions estem aquí per canviar la nostra decisió. Encara hi ha temps. Esperem que l'esperit europeu prevalgui”, ha indicat des d'Estrasburg. Segons el seu informe, Polònia, per exemple, no s'ha compromès a reubicar ni una sola persona des del 16 de desembre del 2015 i la República Txeca no ha traslladat ningú des de l'agost de l'any passat.

La veritat és que aquests tres països no són els únics que incompleixen el programa. Àustria, per exemple, va obtenir un període de gràcia, a causa de l'afluència de refugiats i immigrants a través de la ruta dels Balcans occidentals, per acollir els 1.953 que li corresponen. Però en el seu cas, segons ha explicat la Comissió Europea, s'ha compromès a reubicar 50 persones des d'Itàlia el mes de maig. “Això s'ha de traduir en reubicacions efectives sense més endarreriments”, adverteix la Comissió.