Els sondejos situen clarament al capdavant la formació de Macron en les legislatives franceses

El nivell d'abstenció ha arribat a la xifra rècord del 50%

 

  / AP / Christophe Petit-Tesson

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

La República en Marxa (LREM), la formació del president Emmanuel Macron, seria la gran vencedora en la primera volta de les eleccions legislatives que s'han celebrat aquest diumenge a França, segons les primeres projeccions de vot elaborades per l'institut Elabe per a la televisió BFM.

LREM obtindria el 32,6% dels vots, Els Republicans el 20,9%, el Front Nacional el 13%, la França Insubmisa de Jean Luc Mélenchon l'11% i el Partit Socialista un 9%.

La segona notícia de la jornada és l'alt nivell d'abstenció, que ha arribat al 50%, segons diferents estimacions. Aquesta dada ha pogut jugar a favor de LREM perquè són els seus simpatitzants els que més s'han mobilitzat

Els comicis que determinaran la composició de l'Assemblea Nacional en els pròxims cinc anys són clau perquè el nou estadant de l'Elisi pugui posar en pràctica el seu ambiciós programa de reformes.

Des de fa setmanes, els sondejos mostren que l'electorat estava disposat a donar a Macron la majoria necessària per traduir en lleis les promeses realitzades durant la campanya electoral que el va portar a la presidència de la República el 7 de maig.

Si l'escenari que es dibuixa aquest diumenge es confirma a la segona volta que se celebrarà el pròxim 18 de juny, Macron haurà aconseguit revolucionar el paisatge polític francès fins a extrems inimaginables fa mesos.

Cap de les dues forces polítiques tradicionals que s'han succeït en el poder durant els últims quaranta anys –socialistes i conservadors- serà hegemònica a la Cambra baixa.

Notícies relacionades

El futur hemicicle coneixerà a més una renovació històrica per l'entrada en vigor de la llei del 2014 que impedeix l'acumulació de mandats. Més d'un terç dels diputats sortints no opten a la reelecció.

Els candidats han d'aconseguir un nombre de vots igual a 12,5% dels inscrits en el cens electoral per disputar la segona volta.