La policia facilita les identitats de dos dels terroristes

Almenys un dels autors de l'atemptat era conegut per les forces de seguretat

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La història es repeteix. Almenys un dels tres terroristes que van atemptar dissabte a Londres era conegut de la policia britànica, que ha revelat la identitat de dos dels atacants, segons la BBC i el diari ''The Guardian'. Es tracta de Khuram Butt, de 27 anys i d'origen pakistanès, i de Rachid Redouane, de 30 anys.

Segons el diari ‘The Times’, un d'ells va ser denunciat en dues ocasions a les autoritats pels seus veïns del barri londinenc de Barking, per haver intentat reclutar nens per a l'Estat Islàmic (EI) i per les seves idees radicals.

Una de les persones, un amic, el va denunciar després de saber que seguia a internet els virulents sermons d'un clergue nord-americà. Fa dos anys una dona que el coneixia també va trucar a la policia perquè temia que estigués intentat reclutar nens per a la causa gihadista. Un adolescent que anava al mateix gimnàs que el terrorista afirma que aquest li va proposar unir-se a l'Estat Islàmic (EI).

El documental sobre gihadisme

L'altre apareixia l'any passat en un documental de la cadena de televisió Channel 4 sobre els gihadistes britànics. El terrorista va ser filmat al costat de dos notoris predicadors i era conegut pels serveis d'intel·ligència. El diari publica fotos, en què s'ha enfosquit la cara i en què se'l veu amb una bandera islàmica en un parc de Londres, on va tenir un altercat amb la policia.

Els agents han trobat un carnet d'identitat irlandès al cadàver d'un altre dels terroristes. Es tractaria d'un home d'origen marroquí, segons informa la televisió pública irlandesa, que cita fonts policials. Aquest home estava casat amb una dona escocesa, va viure un temps a Dublín, però no estava fitxat. 

Els tres terroristes van ser abatuts per la policia als voltants del Borough Market, la zona de restaurants i bars en què van apunyalar diverses persones després d'atropellar-ne algunes amb una furgoneta al pont de Londres. Un vídeo que ja corre per les xarxes socials mostra dos dels terroristes, un d'ells encaputxat, caminant tranquils per un carrer desert de Londres abans d'endinsar-se al Borough Market. 

Notícies relacionades

Segons la màxima responsable de la Policia Metropolitana de LondresCressida Dick, els recents atacs al Regne Unit són de caràcter domèstic. “Estem tractant amb gent que és molt volàtil, molt inestable molts d'ells. Gent que està preparada per utilitzar mitjans tècnics de baix nivell i en algunes ocasions passen de pensar alguna cosa a fer-ho en molt poc temps. És un gran desafiament”, declara l'especialista.

Les forces de seguretat -va assenyalar Dick- han impedit 18 complots terroristes des del 2013 al Regne Unit i s'ha detingut una mitjana d'una persona per dia. En les llistes de sospitosos a seguir hi ha 23.000 persones considerades radicals i simpatitzants amb la causa gihadista.