Amb la guàrdia alta

Els principals partits reprenen aquest dilluns la campanya i les autoritats fan una crida als ciutadans a seguir vigilants

Scotland Yard augmenta les patrulles als carrers de Londres mentre que el nivell d'alerta es manté en "sever"

zentauroepp38740677 londres170604153256

zentauroepp38740677 londres170604153256 / DANIEL LEAL-OLIVAS

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / LONDRES

Després d’una supensió de 24 hores, la campanya electoral britànica es reprendrà avui per als comicis legislatius de dijous vinent, que se celebraran com estaven previstos. Així ho va anunciar ahir Theresa May, que aspira a guanyar les eleccions per poder negociar des d’una posició de força el brexit, quan les enquestes la situen a només tres punts del seu principal rival, el laborista Jeremy Corbyn. Després de l’atemptat de Manchester del passat dia 22, la campanya ja es va paralitzar per primera vegada.

Però com ja va passar a França després de l’atemptat als Camps Elisis que va costar la vida a un policia, les eleccions es desenvoluparan sota extraordinàries mesures de seguretat.  Scotlad Yard ha incrementat el nombre de patrulles a Londres i ha desplegat «un gran nombre d’agents», si bé no s’ha elevat el nivell d’alerta terrorista que es manté en «sever», després d’haver-se situat en «crític» immediatament després de l’atemptat de Manchester.

La policia metropolitana va demanar als londinencs i als turistes que «mantinguin la calma», alhora que va subratllar la necessitat de «seguir vigilants i informar de qualsevol acció sospitosa». L’àrea on es van produir els atacs continuarà encara acordonada per la policia, que va demanar que s’eviti anar al lloc.

Les sirenes de policia i els helicòpters eren gairebé l’únic que se sentia al pont de Londres i al mercat de Borough de la capital, on acostum a regnar l’alegria i el bullici de la gent. Algunes persones transitaven pels carrers veïns.

Tampoc els turistes van deixar de recórrer les rodalies del pont, com la Lourdes, la Claudia i la Cristina, un grup d’amigues espanyoles. «No hem dubtat a venir, fins i tot hem pensat que avui estaria tot més vigilat i estaríem més segures», van sostenir, tot i que van declarar que els «afecta», informa Efe.

A les proximitats del famós mercat gastronòmic de Borough, el que més es podia veure eren periodistes de totes les nacionalitats informant del que havia passat. L’àrea seguia tancada mentre la gent allotjada als hotels pròxims era evacuada carregant les maletes amb un gest seriós i sense voler dirigir-se a la premsa.

El «respecte» de Corbyn

Notícies relacionades

Tots els principals partits britànics, menys l’euròfob UKIP, van suspendre durant el dia d’ahir els actes de campanya. Jeremy Corbyn, líder laborista, va dir que havia pres la decisió «després de consultar amb altres partits, com una mostra de respecte». «Estem tots commocionats i horroritzats pels brutals atacs. Els meus pensaments són amb els familiars i amics d’aquells que van morir o que han resultat ferits. Avui, tots plorem la seva pèrdua», va assegurar Corbyn.

El líder del Partit per la Independència del Regne Unit (UKIP), Paul Nuttal, va considerar no obstant que la suspensió dels actes polítics és «precisament el que els extremistes» desitgen. «Amb més persones assassinades als carrers de la nostra capital ahir a la nit a mans de terroristes, és més important que mai per a nosaltres enfrontar-nos a aquestes accions diabòliques amb els principis democràtics que han fet d’aquest país el que és», va afirmar.