LA NOVA ADMINISTRACIÓ DELS EUA

Les cinc pitjors coses que ha fet Trump sobre el canvi climàtic, fins ara

El president nord-americà ha col·locat un negacionista al capdavant de l'agència ambiental i ha començat a desmantellar el pla d'energies netes de l'era Obama

 

  / EFE / JIM LO SCALZO

2
Es llegeix en minuts

Mentre el president Donald Trump decideix si retira o no els EUA de l'Acord del Clima de París, us presentem algunes de les decisions més conflictives (i perjudicials) que ha pres fins al moment respecte a l'escalfament global:

1. NOMENAR SCOTT PRUITT AL CAPDAVANT DE L'EPA

Al març, Scott Pruitt va proclamar sobre el diòxid de carboni: “No estic d'acord que sigui el principal precursor de l'escalfament global que estem veient”. Una afirmació que contradiu els científics i experts del clima, incloent-hi els seus propis subordinats. El director de l'Agència de Protecció Mediambiental (EPA, en les seves sigles en anglès) té forts vincles amb els interessos de la indústria dels combustibles fòssils i es va unir a ells en nombroses ocasions per desafiar les normes anticontaminació de l'EPA quan era fiscal general d'Oklahoma. Pruitt opina que l'EPA s'ha desviat de la seva missió principal per les preocupacions climàtiques i ha iniciat el procés per derogar les regulacions sobre emissions de l'era Obama.

2. CANVIS PROFUNDS A L'AGÈNCIA AMBIENTAL

El pressupost federal proposat per Trump retallaria gairebé en un terç els comptes de l'EPA, moviment que fins i tot molts republicans consideren draconià. Els programes climàtics i d'energies netes estan destinats a desaparèixer, i fins i tot s'ha reduït el procés de recollida de dades sobre les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Les consideracions climàtiques en els permisos federals han sigut suprimides, les mesures per reduir les emissions de metà han sigut paralitzades i els nous estàndards per millorar l'eficiència del combustible en els cotxes i els camions han quedat suspesos.

3. INICIAR LA DEMOLICIÓ DEL PLA D'ENERGIA NETA

Una ordre executiva al març va exigir una revisió del pla d'energia neta de cara a eliminar “les càrregues reguladores que graven innecessàriament la producció d'energia”. Trump ha promès reiteradament desmantellar el pla, que pretén reduir les emissions de diòxid de carboni de les centrals elèctriques de carbó. Diversos estudis han demostrat que sense aquest pla, els EUA no aconseguiran reduir les emissions al nivell promès en l'acord de París.

4. OBRIR LES TERRES I AIGÜES FEDERALS A LA PERFORACIÓ

Notícies relacionades

Trump ha ordenat al Departament d'Interior que revisi desenes d'espais naturals protegits per veure si poden ser revertits redimensionats per permetre un millor accés per a les perforacions de gas o petroli. S'ha aixecat la moratòria sobre la mineria de carbó en terres federals, i s'està revisat la prohibició de les perforacions a alta mar a la costa atlàntica. El pressupost de Trump també busca permetre les perforacions en el refugi nacional àrtic d'Alaska, un projecte que ha indignat els ecologistes.

5. APROVAR ELS POLÈMICS OLEODUCTES DE PETROLI

En un dels seus primers actes de firma d'ordres executives, Trump va demanar la ràpida aprovació dels controvertits oleoductes Keystone i Dakota Access. Aquestes dues gegantines infraestructures de transport i distribució de petroli ja estan avançant, i el Dakota Access ja ha registrat les seves primeres fugues abans d'estar completament operatiu.