ELECCIONS AL REGNE UNIT

Sturgeon fa de la lluita contra les retallades l'objectiu central del seu programa

La mandatària escocesa relega el referèndum d'independència i se centra a revertir la política d'austeritat imposada pels conservadors

zentauroepp38674756 scottish first minister and leader of the snp  nicola sturge170530162227

zentauroepp38674756 scottish first minister and leader of the snp nicola sturge170530162227 / LESLEY MARTIN

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Els independentistes escocesos han canviat d’estratègia en les eleccions del 8 de juny. En el programa electoral, que la líder del Partit Nacional Escocès (SNP), Nicola Sturgeon, va presentar ahir a Perth, el referèndum d’independència abandona el paper central que tenia i figura en el punt número 10 de la llista de prioritats.

    La principal preocupació de Sturgeon és en aquests moments posar fi a les retallades socials i la política d’austeritat imposada pels conservadors. El referèndum queda de moment aparcat, encara que no oblidat. Escòcia  ha de «tenir una opció sobre el seu futur», va afirmar la dirigent escocesa. La consulta se celebrarà «al final del procés del brexit, quan es coneguin els termes finals de l’acord i si són els adequats per a Escòcia», assenyala el document. «Una victòria de l’SNP reforçarà el mandat per a un segon referèndum d’independència» va assenyalar Sturgeon davant militants i premsa. Però el pla implica en la pràctica que el vot sobre la secessió queda relegat fins a finals del 2019 o potser més tard. La primera ministra britànica, Theresa May, ha advertit que completar el procés del brexit pot trigar uns quants anys.

Notícies relacionades

    Els nacionalistes escocesos han sigut acusats pels seus oponents d’ocupar-se massa poc d’assumptes domèstics amb problemes, com l’educació o la sanitat, bolcats en l’objectiu de la independència. Sturgeon ha escoltat aquestes crítiques i ha tingut en compte també els que dubten o veuen amb recel de moment un segon referèndum. «La realitat és que no ens podem permetre un Govern tory amb mà lliure per fer el que vulgui. Hem de tenir veus fortes, que defensin els nostres interessos i valors», va declarar.

INVERSIÓ / El Govern de l’SNP promet invertir en serveis públics un pressupost extra de 118.000 milions de lliures (136.000 milions d’euros). També incrementarà el salari mínim fins a les 10 lliures (11 euros) a l’hora. Sturgeon proposa més control de la immigració, i insisteix que Escòcia ha de continuar en el mercat únic quan finalitzi el brexit. «Vull ser molt clara; els diputats de l’SNP (autonòmics i a Westminster)  s’oposaran a tots els futurs plans de  retallades dels serveis socials», va afirmar.