LA BARBÀRIE GIHADISTA A L'IRAQ

L'Estat Islàmic tenyeix de sang el Ramadà amb un doble atemptat suïcida a Bagdad

Dos atacs amb cotxe bomba causen almenys 27 morts i més de 100 ferits en dues zones cèntriques de la capital iraquiana

L’explosió d’un cotxe bomba al centre de Bagdad ha causat aquesta matinada almenys 13 morts. / VÍDEO: EFE

2
Es llegeix en minuts

Un doble atemptat reivindicat per l'Estat Islàmic (EI) a Bagdad ha tenyit de sang aquest dimarts les celebracions del Ramadà. L'explosió de dos cotxes bomba, un a mitjanit i l'altre al matí, ha provocat almenys 27 morts i més d'un centenar de ferits entre la comunitat xiïta, en uns moments en què els gihadistes estan cada vegada més arraconats al seu antic feu iraquià de Mossul.

Els dos atemptats, comesos en un lapse de deu hores, han sigut perpetrats per terroristes suïcides que conduïen cotxes bomba i, en els dos casos, s'han produït en zones de majoria xiïta, objectiu habitual dels terroristes de l'EI, al centre de la capital de l'Iraq.

En la primera explosió hi han mort almenys 16 persones i 11 han resultat ferides a la popular gelateria Al Faqma (La Foca), aleshores plena a vessar de famílies que havien anat a menjar de nit, com és costum al Ramadà després de guardar el dejuni en les hores diürnes. Entre les víctimes hi ha dones i nens, segons fonts consultades per Efe, que no han pogut precisar-ne el nombre.

La gelateria està situada al districte comercial de Karrada, una zona de majoria xiïta on en l'últim Ramadà, el juliol del 2016, van morir prop de 300 persones, en el pitjor atac perpetrat a l'Iraq des de la invasió llançada pels EUA el 2003.

Hores després, l'esclat d'una segona bomba ha causat almenys 11 morts i 40 ferits a la zona cèntrica d'Al-Xauaka, a pocs quilòmetres de distància de Karrada. L'explosió ha tingut lloc al costat del pont d'Al-Xohadaa i davant de la seu del Departament de Pensions Públiques.

L'EI s'ha atribuït l'autoria dels dos atemptats per mitjà de dos comunicats, difosos a través de l'agència Amaq, vinculada als gihadistes, i pels seus canals de Telegram. El grup ha al·legat que el seu objectiu era matar xiïtes, majoritaris a l'Iraq, però considerats “apòstates” o heretges pels gihadistes.

DERROTA PRÒXIMA

El vicepresident iraquià, Ussama al-Nuyaifi, ha condemnat els “covards” atemptats i ha afirmat que, amb ells, l'EI està intentant “amagar la seva derrota” i les grans baixes que estan patint en la batalla de Mossul, al nord de l'Iraq, el complet “alliberament” del qual està  “pròxim”, ha assegurat Nuyaifi.

El doble atemptat ha succeït tres dies després del començament del mes sant del Ramadà, una època en què, en anys anteriors, l'EI ha encoratjat els seus seguidors a cometre atemptats. També coincideix amb l'inici de la fase final de l'ofensiva de les forces iraquianes contra els gihadistes a Mossul, una de les ciutats més grans del país i des d'on el líder de l'EI, Abu Bakr al-Bagdadi, va proclamar el califat el 29 de juny del 2014.

LENTA OFENSIVA

Notícies relacionades

A Mossul, els gihadistes resisteixen tan sols en un petit enclavament del casc antic i l'Exèrcit i la policia iraquiana ja els ha pres la resta de la ciutat, en una lenta ofensiva que dura des de l'octubre i en què reben el suport aeri de la coalició internacional liderada pels EUA.

L'EI manté també sota control grans territoris a l'oest de l'Iraq, la majoria zones escassament poblades, a més del centre i l'est de Síria, on hi ha la seva capital ‘de facto’, Al-Raqqa, assetjada actualment per una amalgama de milícies liderades per kurds recolzats pels Estats Units.