MALESTAR AL NORD DEL MARROC

La policia marroquina deté el líder de les protestes del Rif

Nasser Zafzafi, acusat d'"atemptar contra la seguretat de l'Estat", estava en recerca i captura des de divendres passat

mbenach38603891 gra259  alhucemas  marruecos   25 05 2017   el l der de las 170526230505

mbenach38603891 gra259 alhucemas marruecos 25 05 2017 el l der de las 170526230505 / Mohamed Siali

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Mesa
Beatriz Mesa

Periodista

ver +

Nasser Zafzafi, líder indiscutible de les protestes socials del Rif, al nord del Marroc, i qui ha desestabilitzat l’aparell del Ministeri de l’Interior durant dos llargs dies, s’enfronta a una pena de presó acusat d’«atemptar contra la seguretat de l’Estat». La policia el va arrestar ahir després d’una operació de rastreig per tota la ciutat i els voltants d’Al-Hoceima que va durar tot el cap de setmana i que va generar, novament, manifestacions i enfrontaments entre la policia i els que van secundar les protestes. «No havíem vist mai tant control dels rifenys per part de la seguretat. Només volem que escoltin les nostres queixes, que l’Estat hi intervingui perquè transfereixi recursos al Rif i construeixi carreteres i una universitat com va fer en altres localitats», va denunciar un activista rifeny expatriat que va preferir guardar l’anonimat.

Agents de la Seguretat Nacional, després de rebre l’ordre del procurador general del Rei, Mohammad VI, es van llançar de «males maneres» –van denunciar agents socials– a la caça de l’activista divendres passat a la tarda, i van escorcollar casa per casa i llocs clau de l’oposició rifenya. Tot va començar durant l’oració de divendres, quan Zafzafi es va aixecar i va carregar contra l’imam de la seva mesquita per utilitzar el sermó religiós per dissuadir els marroquins de no reprendre la mobilització social. Fonts de l’activisme van explicar a EL PERIÓDICO que el Ministeri de l’Interior va donar l’ordre als imams de les mesquites d’Al-Hoceima de col·laborar amb l’aparell estatal per apagar els focus de protestes al Rif que des de fa sis mesos estan exigint canvis profunds per a la regió. 

El fet que l’imam utilitzés el lloc de culte per arengar proclames polítiques va provocar molt enrenou entre alguns fidels activistes que, conduïts per Zafzafi, van decidir abandonar la mesquita. Per l’Estat, la reacció del líder rifeny i dels seus seguidors va representar un atemptat contra la sacralitat: «El discurs de Zafzafi ha sigut provocador, va insultar l’imam i el que és sagrat, a més de sembrar aldarull atemptant contra la seguretat. S’ordena l’obertura d’una investigació sobre ell», es pot llegir al comunicat del procurador general del rei.

El líder rifeny va fugir, recolzat per altres activistes del moviment popular i des del seu amagatall va tornar a difondre un nou vídeo, a través de les xarxes socials, demanant a la població rifenya que tornés a ocupar l’espai públic, sense recórrer a la violència, per exigir els seus drets socials i mantenir viva la flama de l’esperança en favor d’un futur pròsper per a la ciutat, la qual es recorda com a bastió de la resistència contra el colonialisme francès i espanyol sota la figura d’Abdul-Krim al-Khatabi. 

Notícies relacionades

Amb l’arrest de Zafzafi, a qui van transferir a dependències policials a Casablanca, i de 20 activistes més en les últimes 48 hores –sobre ells també pesen càrrecs d’«atemptar contra la seguretat interior de l’Estat i altres crims de dret comú–, la por es torna a apoderar de la ciutadania i de les rei­vindicacions socials i econòmiques. Els rifenys de la diàspora i de l’interior del Marroc es qüestionen si després d’haver deixat el moviment sense líder, les protestes es podran mantenir.

EMPITJORA  

«De moment s’imposa la llei del més fort, però això no soluciona, no reconcilia, sinó que empitjora», han explicat fonts que han  demanat guardar l’anonimat des del Rif, que diuen sentir-se abatudes per l’assetjament policial i militar. El nucli dur de l’Estat ha pogut neutralitzar les protestes, però el germen de la indignació popular segueix ben arrelat a la població d’Al-Hoceima, on els índexs de sanitat, educació i ocupació són notablement inferiors als registrats en ciutats veïnes com Tetuan o Tànger. Ni tan sols l’economia paral·lela (el Marroc és el segon exportador del món d’haixix) ha servit per millorar l’economia de les famílies rifenyes. 

Temes:

Marroc