DECEPCIÓ DESPRÉS DEL G-7

Merkel alerta que ja no poden dependre dels EUA de Trump i el Regne Unit

La cancellera alemanya llança un dur missatge a favor que la UE «prengui el seu propi destí», en un possible canvi de les relacions amb el món anglosaxó

zentauroepp38651102 german chancellor angela merkel takes a sip of beer after de170528173142

zentauroepp38651102 german chancellor angela merkel takes a sip of beer after de170528173142 / MATTHIAS BALK

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cares serioses, tenses i frustrades. Aquesta última setmana de diplomàcia entre les grans potències mundials del G-7 ha acabat de convèncer la cancellera alemanya, Angela Merkel, que, després de l’arribada de Donald Trump a la Casa Blanca, Alemanya i la Unió Europea (UE) ja no tenen els Estats Units com l’indestructible soci que va ser en el seu dia. «Els temps en què podíem comptar completament amb altres s’acaben. Així ho he experimentat aquests últims dies», va assegurar la líder democristiana ahir en un acte de campanya del seu partit a Munic. Un revés verbal al president nord-americà que pot constatar un canvi d’època en les relacions transatlàntiques.

Empesa per la decepció dels últims dies i els aplaudiments d’unes 2.500 persones, Merkel va llançar un dur missatge a favor de reforçar la independència de la UE davant d’ un món anglosaxó cada vegada més nacionalista, tancat i excloent. «Hem de prendre el futur a les nostres mans. Hem de lluitar pel nostre propi destí», ha assenyalat, evocant també un 'brexit' que ha debilitat la posició del projecte comunitari.

Tot i així, la cancellera ha assegurat que Alemanya mantindrà l’amistat amb els Estats Units i el Regne Unit, una amistat que uneix els estrets vincles comercials entre potències i la seva col·laboració en matèria de seguretat.

Les declaracions de Merkel arriben després d’una intensa cimera del G-7, en què la líder alemanya no ha amagat que les converses mantingudes amb el president nord-americà «no van ser gens ni mica satisfactòries» i que la trobada va ser un «sis contra un». La possible retirada dels Estats Units de l’acord climàtic de París, el to alliçonador de Trump respecte a l’OTAN i la despesa militar dels seus socis i, sobretot, la seva crítica a les exportacions automobilístiques de la potència econòmica europea, en què va assegurar que els alemanys són «molt dolents», han ofès especialment la cancellera.

ATACS DE TERCERS

Notícies relacionades

A més a més, Trump va obviar esmentar l’article cinc de l’Aliança Atlàntica, que garanteix que els aliats s’ajudaran en cas de ser atacats per tercers.

La bona sintonia mostrada fins ara per Merkel amb el flamant president francès Emmanuel Macron i la necessitat d’aixecar-se del fort cop que ha suposat per a la UE l’adeu britànic apunten a un possible nou rumb europeu. D’aquí poc més de quatre mesos la cancellera es juga la seva reelecció per a un quart mandat al capdavant d’Alemanya en uns comicis en què arriba reforçada després de tres victòries regionals.