Almenys 28 morts en un atemptat contra cristians a Egipte

L'atac ha tingut lloc contra un autobús al poble d'Al-Adua, a la província de Minia

26 morts en un atemptat contra un autobús de cristians coptes a Egipte / EFE

2
Es llegeix en minuts
ANA ALBA / JERUSALEM

Diversos homes armats van tirotejar ahir un autobús i altres vehicles en què viatjaven cristians coptes i en van matar almenys 28, a l’altura del poble d’Al-Adua, a la província egípcia de Minia, uns 250 quilòmetres al sud del Caire. El Ministeri de Sanitat egipci va confirmar que l’atac havia produït almenys 25 ferits i que entre les víctimes hi havia un gran nombre de nens.

Els cristians van patir una emboscada quan es dirigien cap al monestir de Sant Samuel per una carretera del desert occidental egipci, segons el Ministeri d’Interior .

Testimonis presencials van relatar que uns homes emmascarats van aturar els vehicles dels coptes i van començar a disparar contra ells. Altres testimonis van explicar que els atacants van pujar a l’autobús i van disparar contra els seus passatgers.

El Ministeri de l’Interior va xifrar en 10 els atacants, que es desplaçaven en tres cotxes 4x4 i van tirotejar indiscriminadament l’autobús. Les forces de seguretat egípcies van desplegar un ampli dispositiu de seguretat a les carreteres de Mínia per intentar capturar-los.

La minoria cristiana copta, el 10% d’una població egípcia de 92 milions, ha sigut víctima de nombrosos atemptats en els últims mesos. El 9 d’abril, Diumenge de Rams, el grup gihadista Estat Islàmic (EI) va cometre dos atacs a les catedrals de Sant Jordi, a la ciutat de Tanta (delta del Nil), i de Sant Marc, a Alexandria (costa mediterrània), en què van morir 46 persones. L’11 de desembre del 2016, un suïcida de l’EI es va immolar a l’església de Sant Pere, al costat de la catedral copta del Caire, i va matar una trentena de persones, la majoria dones i nenes.

Els líders musulmans d’Egipte van condemnar els assassinats. «Faig una crida als egipcis a unir-se davant aquest terrorisme brutal», va declarar el gran imam sunnita de la mil·lenària Al- Azar, Ahmad al-Taieb.

CRIDA D’UN SUPOSAT LÍDER DE L’EI

Cap organització havia reivindicat ahir a la nit l’atemptat, comès en vigília del Ramadà. «S’ha produït després que un suposat líder de l’Estat Islàmic a Egipte afirmés que hi ha justificació religiosa per cometre atacs fins i tot contra dones i nens cristians, en l’últim número de la revista de l’EI en anglès 'Rumiyah', publicat el 4 de maig», indiquen Ludovico Carlino i Jack Kennedy, analistes de l’organització nord-americana IHS.

Aquests experts van advertir que l’EI a Egipte ha incorporat en els últims mesos «militants de l’ala dura fugits de Líbia, Síria i l’Iraq i han portat amb ells tàctiques agressives». Amb l’augment de combatents, l’EI hauria pogut obrir un altre front a Egipte i no limitar-se al Sinaí.  

REPRESÀLIA EGÍPCIA

Notícies relacionades

Hores després, avions egipcis van bombardejar el centre principal de grups «terroristes» a Líbia després que el president egipci, Abdul-Fatah Sissi, anunciés, després d’haver reunit els responsables de seguretat, que no dubtarà a atacar els camps d’entrenament dels gihadistes. 

Segons l’agència oficial de notícies, Mena, que va citar fonts oficials d’alt rang, les forces aèries egípcies van destruir «completament» el centre principal dels grups islamistes Majlis al-Xura i Mujahidí de Derna, al bastió gihadista libi de Derna.