REUNIÓ A BRUSSEL·LES

La UE i els Estats Units xoquen sobre Rússia, clima i comerç

La primera trobada entre el president dels EUa i els líders de la UE se salda amb importants discrepàncies

Donald Trump expressa la seva preocupació per la pèrdua de llocs de treball al seu país a causa de la sortida del Regne Unit

dcaminal38599035 u s president donald trump r walks with the president of 170525105242 / FRANCOIS LENOIR

dcaminal38599035 u s  president donald trump  r  walks with the president of 170525105242
zentauroepp38599089 rob11 bruselas  b lgica   25 05 2017   el presidente de eeuu170525105226

/

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El primer cara a cara a la capital belga entre els dirigents de la Unió Europea --Donald Tusk i Jean-Claude Juncker-- i el president dels Estats Units, Donald Trump, només ha durat una hora i quart. Però n'hi ha hagut prou per mostrar les grans diferències que separen Brussel·les del nou inquilí de la Casa Blanca en matèria de canvi climàtic i comerç però, sobretot, la seva visió sobre Rússia.

“Tinc la sensació que estem d'acord en moltes àrees. La primera, la lluita contra el terrorisme. Però algunes qüestions continuen obertes, com clima i comerç, i no estic al 100% segur que puguem dir que tenim una opinió comuna sobre Rússia, encara que en relació amb el conflicte a Ucraïna sembla que estem en la mateixa línia”, ha resumit Tusk durant una breu declaració, minuts després que el nord-americà i la seva àmplia delegació abandonessin l'edifici Europa --o la torre Tusk, com se la coneix-- sense fer declaracions.

Segons fonts europees, a més de parlar sobre Rússia, clima i comerç, Trump ha traslladat la seva "preocupació” per la pèrdua de llocs de treball als Estats Units a causa de la sortida del Regne Unit de la UE. La trobada amb el mandatari, que es va alegrar del 'brexit' i va arribar a definir la UE com un “consorci” per a benefici d'Alemanya, ha sigut "cordial i constructiva", han explicat fonts europees. Hi ha hagut temps fins i tot per fer broma. “Hi ha dos presidents de la Unió Europea”, li ha explicat amb humor Tusk durant la salutació oficial recollida per les càmeres. “Ho sé”, li ha respost amb rapidesa Trump, fent un gest amb les dues mans cap als seus dos interlocutors. “I en sobra un”, ha afegit fent broma Juncker, assenyalant el seu col·lega polonès.

"EL PAPA ÉS GENIAL"

Una conversa distesa en què Trump els ha explicat que s'ha trobat en aquesta gira “amb molts líders, alguns d'ells fantàstics”, i rebudes “mai vistes” com la que li van dispensar a l'Aràbia Saudita. Però si hi ha algú que li ha causat impressió és el papa Francesc. “Molt impactant. El Papa és genial”, ha arribat a dir. A la trobada amb Tusk i Juncker s'hi han afegit posteriorment el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, i l'alta representant per a la política exterior, Federica Mogherini.  

Si hi ha dos assumptes de primer ordre que preocupen Brussel·les són les relacions comercials i l'acord sobre canvi climàtic de París, tancat el desembre del 2015 amb Barack Obama a la Casa Blanca, i clau en l'objectiu de limitar les emissions de gasos amb efecte hivernacle. Trump ha avançat que té la intenció de donar un cop de porta als dos assumptes, encara que els europeus esperen convèncer-lo del contrari. “El meu principal missatge al president Trump ha sigut que el que dona a la nostra cooperació i la nostra amistat un significat més profund són els valors occidentals fonamentals, com la llibertat, els drets humans i el respecte als valors occidentals”, ha explicat Tusk.

PRÒXIMA REUNIÓ SOBRE COMERÇ

Notícies relacionades

No tot han sigut galledes d'aigua freda. La Unió Europea i els Estats Units coincideixen que és necessari accelerar en la lluita contra el terrorisme i cooperar contra les pràctiques comercials deslleials de tercers països, en clara referència a la Xina. De moment, Brussel·les i Washington s'han compromès a posar en marxa un grup de treball per acostar postures en qüestions comercials bilaterals difícils --llegiu-hi TTIP-- i a nivell mundial que es podria reunir les pròximes setmanes, segons ha anunciat Juncker després de trobar-se amb el president francès, Emmanuel Macron.

Els dos dirigents s'han vist avui les cares amb Trump i han ofert una valoració similar sobre la trobada. “Ha sigut una entrevista molt bona, pragmàtica i calorosa. Una entrevista necessària perquè els Estats Units segueixin sent un soci essencial en seguretat col·lectiva i lluita contra el terrorisme”, ha explicat el liberal francès, que li ha demanat a Trump que no prengui “decisions precipitades sobre l'acord de canvi climàtic de París". “La tasca més important avui és la consolidació del conjunt del món lliure al voltant d'aquests valors, i no només interessos. Valors i principis primer. Això és el que nosaltres, Europa i Amèrica, hauríem d'estar dient", ha sentenciat Tusk.