FINAL DEL VIATGE AL PRÒXIM ORIENT

Trump acaba la seva visita a Jerusalem i Betlem sense proposar un pla de pau

El president dels EUA evita referir-se a la solució de dos Estats per al conflicte entre palestins i israelians

El procés de pau queda eclipsat per "l'amenaça iraniana" i la lluita contra el terrorisme gihadista

zentauroepp38571881 us president donald trump  l  shakes hands with israeli prim170523195630

zentauroepp38571881 us president donald trump l shakes hands with israeli prim170523195630 / MANDEL NGAN

3
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Donald Trump va pujar ahir al seu avió a Tel Aviv amb una maleta plena de discursos buits, de paraules grandiloqüents que han complagut els seus aliats israelians i no han aportat propostes per reactivar el difunt procés de pau. Aquesta qüestió ha quedat eclipsada per l’Iran i la lluita contra el terrorisme de grups com l’Estat Islàmic (EI), que no han sigut encoratjats des de Teheran sinó des de països del Golf amb els quals Trump vol col·laborar.

    

En la seva visita de 28 hores a Israel i Palestina, l’inquilí de la Casa Blanca va repetir com un mantra que «l’Iran és una amenaça», «no se li ha de permetre mai posseir una arma nuclear» i «ha d'aturar el seu finançament mortífer, deixar d’entrenar i equipar terroristes i milícies».

    

En la seva intervenció al Museu de l’Holocaust, a Jerusalem, el president dels EUA va denunciar que «els líders iranians insten de forma rutinària a la destrucció d’Israel», però  va advertir: «No amb Donald J. Trump», provocant així l’aplaudiment de l’auditori, ple de cares polítiques.

L’IRAN

«El tema principal de la seva visita ha sigut l’Iran, els altres eren secundaris. Després d’anys d’apaivagament, era necessari crear una aliança contra l’agressió iraniana i el seu intent de desestabilitzar el Pròxim Orient», va dir a aquest diari el ministre d’Infraestructures israelià, Yuval Steinitz, al museu.

    

L’Iran és una constant en els discursos del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que va agrair a Trump «el canvi de política dels EUA» respecte als iranians.

    

A Netanyahu li agrada la nova aliança de Trump contra el terrorisme i no ha deixat escapar l’ocasió per instar a «combatre’l tant si és a Europa, als EUA o a Israel», fent una clara equiparació de grups palestins com Hamàs amb l’EI. En aquest punt també coincideix amb el mandatari nord-americà, que no diferencia entre Hamàs, el moviment xiïta libanès Hezbol·là i l’EI.

  

 Trump es va mostrar satisfet ahir a Betlem, al territori palestí ocupat de Cisjordània, que el president palestí, Mahmud Abbàs, s’hagi sumat a la seva «lluita contra el terrorisme». Però el va sermonejar dient que «la pau no pot arrelar mai en un ambient on la violència es tolera, es finança o es recompensa».

    

Trump va reiterar el seu compromís «per intentar aconseguir un acord de pau entre israelians i palestins» i va anunciar que compta amb la voluntat d’Abbàs i de Netanyahu «per treballar per la pau». Però va defugir referir-se a una solució de dos Estats per al conflicte i no va presentar cap pla per reactivar el diàleg.

  

 Trump es va desplaçar a Betlem en cotxe i va travessar el mur aixecat per Israel a Cisjordània. En les seves intervencions no el va esmentar, ni tampoc les colònies jueves en territori palestí. Abbàs li va recordar que el «problema fonamental» dels palestins «és l’ocupació, els assentaments, i que Israel no ha reconegut l’Estat palestí com nosaltres reconeixem el seu».      SOLUCIÓ

El líder palestí va exposar de nou que accepta «una solució de dos Estats a les fronteres de 1967 i l’Estat de Palestina amb la seva capital a Jerusalem est». I li va explicar a Trump que «el conflicte no és entre religions (…) El problema no és entre nosaltres i el judaisme, és entre nosaltres i l’ocupació».

Notícies relacionades

    

Abans d’enlairar-se rumb a Itàlia, Trump va posar èmfasi en «els llaços del poble jueu amb aquesta Terra Santa». «El poble jueu ha patit persecució, opressió i s’ha buscat la seva destrucció (…) Us faig aquesta promesa: la meva Administració recolzarà sempre Israel», va dir.