LA SORTIDA DE LA UNIÓ EUROPEA

El ministre britànic del 'brexit' amenaça d'abandonar les negociacions abans de començar

Davis adverteix que les discussions seran "turbulentes" si Brussel·les insisteix a reclamar la factura de 100.000 milions corresponent al període entre el 2007 i el 2013

mbenach37858007 david davis  britain s secretary of state for exiting the eu170521164643

mbenach37858007 david davis britain s secretary of state for exiting the eu170521164643 / Alastair Grant

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Un accident fatal, una ruptura traumàtica. Les negociacions entre la Unió Europea i el Regne Unit s’assemblen, abans encara d’haver començat, a la col·lisió frontal de dos trens circulant per la mateixa via en direccions oposades. Un xoc potser imminent, perquè les converses formals arrencaran el 19 de juny, segons l’agenda del cap negociador de la UE, Michel Barnier. Aquesta serà la primera presa de contacte, només 11 dies després de les eleccions generals al Regne Unit. La cita pot acabar amb un cop de porta, si fem cas de les declaracions realitzades ahir per un dels principals protagonistes en les discussions.

    

El ministre britànic per al brexit, David Davis, ha advertit que el Regne Unit abandonarà les negociacions amb Brussel·les si li exigeix el pagament d’una factura de 100.000 milions d’euros per anar-se’n de la UE. Les discussions seran «turbulentes» i poden sumir-se ràpidament en una «crisi», assenyala Davis, en una entrevista a The Sunday Times. «No n’hi ha prou de fer la impressió que podem aixecar-nos i marxar, necessitem que quedi clar que podem fer-ho», ha afirmat.

    

La liquidació que desitja cobrar la UE respon, segons els comptes comunitaris, als diners que encara deuen els britànics pel període comprès entre el 2007 i el 2013. Londres no admet aquesta xifra. La premier Theresa May ha indicat que la participació del voltant del 16% del Regne Unit al Banc Europeu d’Inversió, per un valor estimat de 10.000 milions d’euros, serà un factor important en les negociacions.

    

En plena campanya de les legislatives del 8 de juny i amb els sondejos clarament a favor (entre 9 i 15 punts d’avantatge), May ha reiterat la seva inflexible posició sobre el brexit en el programa electoral presentat la setmana passada. Sense dubtar-ho, ha assumit plenament en aquest punt l’agenda de l’UKIP, un partit que ha quedat desfet i sense rumb, i els seus votants, segons les enquestes, podran recolzar ara May.

  

 El brexit va ser el motiu pel qual la primera ministra va convocar eleccions anticipades. Els seus propòsits perquè el Regne Unit deixi del tot la UE, inclòs el mercat únic, la unió duanera, la jurisdicció del Tribunal Europeu de Justícia i acabi amb la llibertat de moviment dels treballadors de la UE, han trobat poca resistència.

    

A la debilitat dels laboristes en aquests moments, s’hi suma l’ambigüitat del seu líder, Jeremy Corbyn, sobre el brexit i la UE. Els liberals, que han fet de la promesa d’un segon referèndum al final de les negociacions el nus central de la seva campanya, no estan aconseguint els resultats que esperaven, mirant de reagrupar els que van votar a favor de la permanència.

CANSATS

Els britànics encara no han patit les conseqüències del brexit i semblen cansats amb el tema. El protagonisme de la campanya electoral s’ha desplaçat en els últims dies a temes que des de fa temps els afecten de ple, com l’escassetat de vivenda, la crisi de la sanitat pública i sobretot les atencions de les persones grans.

Notícies relacionades

  

 May proposa una reforma radical per afrontar aquests últims costos. El seu pla inclou fer que els propietaris de vivendes d’edat avançada paguin més per la seva pròpia atenció, incloent en els comptes el valor de la seva propietat immobiliària. Això afecta especialment un grup de votants típicament conservador. La reacció ha sigut una caiguda de diversos punts en els sondejos. May va camí d’una victòria per majoria absoluta, però no tan aclaparadora com es pensava.