MALESTAR AL REGNE ALAUITA

El Rif desafia el Govern del Marroc i reprèn les protestes al carrer

Les mobilitzacions contra la corrupció i la marginació econòmica tornen amb força a la contestatària regió marroquina

Al-Hoceima ha registrat una vaga general i la manifestació popular més gran dels últims temps al nord del país

mbenach38490661 thousands of moroccans shout slogans during a demonstration 170519201822

mbenach38490661 thousands of moroccans shout slogans during a demonstration 170519201822 / YOUSSEF BOUDLAL

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Mesa
Beatriz Mesa

Periodista

ver +

Els rifenys van ser els primers a encendre la metxa de la denominada 'primavera marroquina' el 2011, i sis anys després han tornat a ocupar els carrers per exigir el final de la marginació econòmica de la seva regió, desafiant de passada les elits del poder central. El catalitzador va ser Mohcin Fikri, un jove de 31 anys, venedor de peix, que l'octubre del 2016 va morir aixafat per un camió d'escombraries després que la seva mercaderia fos confiscada per les autoritats d'Al-Hoceima, la seva ciutat natal. Des d'aleshores, el poble del Rif (al nord de Marroc), de tradició revolucionària des dels temps d'Abdul-Krim al-Khatabi, el rebel berber independentista, manté un imparable pols amb l'Estat.

L'última gran mobilització per reclamar drets polítics, econòmics i socials es va celebrar aquest dijous, quan desenes de milers de manifestants -80.000 segons els convocants- es van unir a una vaga general i van marxar pels carrers d'Al-Hoceima contra la corrupció oficial i a favor de la justícia social i econòmica. La protesta, totalment pacífica, havia sigut convocada pel líder del Moviment Popular, Nàsser Zafzafi, en resposta a una declaració de la majoria governamental marroquina, que titlla de "separatistes" els joves rifenys contestataris.

“Fikri va ser tan sols el pretext, però ja hi havia moltes coses acumulades en el passat. Hem decidit encadenar protestes contra la marginació social de la nostra regió, i mentre les nostres demandes no siguin respostes, seguirem ocupant el carrer”, denuncia a EL PERIÓDICO Brahim Erradi, militant de la Unió Socialista de Forces Populars (USFP), un dels cinc partits que formen el nou Govern liderat pels islamistes del PJD. “Ara que el nostre partit està en el poder, li demanem que escolti la veu dels marroquins del nord”, afegeix.

DESENVOLUPAMENT IGUALITARI

Notícies relacionades

Durant el congrés de la USFP celebrat aquest dissabte a Bouznika, a uns 40 quilòmetres de Rabat, Erradi i la resta de militants socialistes rifenys han trencat amb el clima d'alegria entre els seus dirigents per cridar, aprofitant la presència del secretari general, Driss Lachgar, que els rifenys “¡no són separatistes!", i que tan sols busquen el mateix desenvolupament econòmic i social de Tànger, Rabat o Casablanca.

“Els diners dels recursos naturals (l'haixix, principalment) s'inverteixen fora del nostre territori. ¿Com és possible?”, denuncia un camarada d'Erradi, que prefereix guardar l'anonimat. Segons ell, les noves generacions reclamen infraestructures, la construcció d'un hospital i una universitat, a més de llocs d'oci que dissuadeixin els rifenys d'emigrar a Europa. “La nostra riquesa no només procedeix de les substàncies il·legals, també tenim un mar molt ric que exploten vaixells en mans d'una petita elit, igual que la indústria de la fusta. Res d'això té impacte en la nostra societat”, lamenta.

Temes:

Marroc