Terror, no terrorisme, a Times Square

Un conductor possiblement drogat atropella vianants a la plaça novaiorquesa en un incident en què ha mort una noia de 18 anys i hi ha 22 ferits

Mor una persona en un accident de trànsit a Nova York i deu més resulten ferides. / ATLAS VÍDEO

Mor una persona en un accident de trànsit a Nova York i deu més resulten ferides.
zentauroepp38486769 new york times square170518185215

/

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Des que el 14 de juliol de l’any passat un terrorista en un camió va envestir centenars de persones que celebraven el Dia de la Bastilla a Niça, una nova por va entrar en la ment col·lectiva dels ciutadans de països occidentals assenyalats per l’Estat Islàmic: el vehicle convertit en arma assassina. Després van arribar els atacs de Berlín, Londres i Estocolm, que van assentar aquest nou terror. Ahir, a Nova York, aquesta por va ressuscitar quan un cotxe va envestir nombrosos vianants al transitat Times Square, causant una víctima mortal i 22 ferits. I encara que ràpidament les autoritats van descartar un acte de terrorisme i van apuntar com a causa la més comú dels conductors que es posen al volant sota els efectes de l’alcohol o els estupefaents, per uns moments va costar treure’s la por. «Sabem el temps en què vivim», va reconèixer l’alcalde, Bill de Blasio, al donar la informació sobre el succés.

Faltaven cinc minuts per al migdia quan un Honda granat que, segons alguns testimonis, circulava erràticament va pujar a una vorera a la plaça que és un dels centres neuràlgics del turisme a la ciutat i per la qual transiten diàriament unes 300.000 persones. A continuació, el conductor va accelerar i va recórrer a alta velocitat tres illes de cases, atropellant els vianants al seu pas abans de xocar amb uns pals de contenció, sortir del vehicle i intentar sense èxit fugir a peu. En el seu recorregut va causar la mort d’una noia de 18 anys i ferides a 22 persones més, incloent la germana de 13 anys de la víctima mortal. Quatre dels ferits estaven ahir a la nit en estat crític.

Notícies relacionades

El conductor, que va ser detingut, va ser identificat com a Richard Rojas. És un nord-americà de 26 anys, veí del barri del Bronx, que segons va informar l’alcalde és un veterà que va passar per la Marina. Tenia antecedents penals i almenys en dues ocasions havia sigut detingut per conduir ebri o drogat. Segons fonts policials, ahir també semblava estar sota els efectes d’alguna substància.

Els testimonis van relatar escenes de pànic protagonitzades per vianants que intentaven esquivar el cotxe. I encara que la ciutat de mica en mica va tornar a respirar tranquil·la, va quedar afectada. No va ser terrorisme, però sí terror.