Europol afirma que el ciberatac massiu ha afectat 200.000 víctimes

Les afectacions s'han produït en un total de 150 països

lpedragosa38411929 ciberataque cyber170513212019

lpedragosa38411929 ciberataque cyber170513212019 / RITCHIE B TONGO

2
Es llegeix en minuts

El director d’Europol, Rob Wainwright, va confirmar ahir que el ciberatac massiu de divendres ja ha causat 200.000 víctimes en «almenys 150 països» i va advertir que el nombre d’afectats continuarà creixent a partir d’avui dilluns. En unes declaracions a la cadena britànica ITV, Wainwright va dir que el virus es continuarà propagant «quan la gent torni a la feina i engegui el seu ordinador dilluns».

El software maliciós que es va propagar divendres va bloquejar els equips informàtics en nombrosos centres de salut del Regne Unit, així com en empreses i organismes a Espanya, França, Alemanya i Rússia, entre altres països. «Portem a terme al voltant de 200 operacions globals a l’any contra el cibercrim i no havíem vist mai una cosa així», va dir Wainwright. L’atac amb el programa maligne Wanna Cry encripta la informació de l’ordinador afectat i els ciberdelinqüents exigeixen un rescat per recuperar-la.

EXPOSICIÓ DEL SECTOR SANITARI

El responsable d’Europol va alertar que el sector sanitari està especialment exposat a atacs similars, i va recomanar que totes les organitzacions protegeixin els seus sistemes i actualitzin les versions del software que utilitzen. «Hem advertit des de fa temps que el sector de la sanitat en molts països és molt vulnerable i processa molta informació sensible», va detallar.

El recent ciberatac a gran escala «serveix per enviar un missatge molt clar: tots els sectors són vulnerables i s’han de prendre absolutament de debò la necessitat de funcionar amb sistemes actualitzats i instal·lar tots els pedaços disponibles», va afirmar el director d’Europol. Wainwright va citar els bancs com un sector de referència, que ha après a gestionar les amenaces cibernètiques.

«Molt pocs bancs a Europa, si és que n’hi ha hagut cap, han resultat afectats per aquest atac, perquè han après a partir de la dolorosa experiència de ser l’objectiu número u per al cibercrim», va sostenir el funcionari britànic.

NO TERRORISTES

El responsable de l’organisme policial europeu va indicar que treballen amb la hipòtesi que l’atac de divendres va ser perpetrat per criminals, no per terroristes, alhora que va assegurar que els responsables han rebut una quantitat «notablement baixa» de pagaments com a recompensa per desbloquejar ordinadors.

Notícies relacionades

Les víctimes del ciberatac van veure com els seus equips quedaven bloquejats i se’ls demanava un rescat en la moneda digital bitcoin per poder recuperar els seus arxius. La ministra d’Interior britànica, Amber Rudd, va recomanar als nombrosos hospitals i centres de salut afectats «no pagar» la quantitat que demanava el software maliciós.

Va ser un informàtic autodidacte de 22 anys del Regne Unit qui va aconseguir frenar l’expansió del virus als EUA comprant un domini per tan sols 9,7 euros. El noi, que encara viu a casa dels seus pares, va constatar que, a l’infectar un nou objectiu, el virus intentava contactar amb un servidor en un domini específic. Si no aconseguia connectar amb aquell domini, segrestava arxius i buscava altres llocs per estendre’s. El domini no estava registrat i el va comprar.