Trump infla la seva vena autoritària i amenaça ara l'exdirector de l'FBI

El president adverteix James Comey perquè no filtri les converses prèvies al seu cessament

zentauroepp38340654 washington  united states of america   07 05 2017   us presi170509183504

zentauroepp38340654 washington united states of america 07 05 2017 us presi170509183504 / RON SACHS POOL

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Donald Trump segueix precipitant-se en la caòtica espiral que va crear dimarts amb el cessament fulminant del director de l’FBI, James Comey, i en aquesta caiguda també va inflant la vena autoritària de la qual ja ha donat altres mostres en la seva encara breu però ja extremadament intensa presidència. Les seves inclinacions cap al despotisme van cobrar ahir forma de dues problemàtiques amenaces, llançades a Twitter, que tornen a posar en qüestió el respecte del president dels EUA per les institucions, l’estat de dret i la veritat.

En un missatge a la xarxa social dirigit a Comey, Trump el va advertir en contra de «començar filtracions a la premsa» sobre les converses que van mantenir. Es tracta de tres converses (un sopar i dues trucades telefòniques) en les quals el president assegura que el llavors director de l’FBI el va informar que no estava sent investigat com a part de les indagacions sobre la suposada col·lusió de la seva campanya amb els esforços de Rússia per interferir en les eleccions dels EUA, tot i que cada cop més fonts resten credibilitat a la versió de Trump i neguen o posen en dubte que Comey arribés a donar-li aquesta garantia.

El que més va inquietar sobre aquest missatge, però, és que Trump va incloure una amenaçant referència a la possibilitat que existeixin «gravacions» d’aquestes converses. I, d’igual manera que el cessament de Comey ja va despertar les comparacions amb un dels capítols obscurs de la presidència de Richard Nixon, l’anomenada «massacre de dissabte nit», en què la seva ordre de cessar el principal investigador del Watergate va motivar la dimissió dels números u i dos del Departament de Justícia, ressusciten altres fantasmes nixonians que es creien enterrats: la possibilitat que, com Nixon, el president estigui gravant les seves converses sense coneixement dels seus interlocutors. El portaveu de la Casa Blanca, Sean Spicer, es va negar a confirmar o desmentir si aquestes gravacions estan tenint lloc.

CONTRADICCIONS I EXIGÈNCIA DE LLEIALTAT

El mateix Comey, a qui dijous Trump va dir «cregut» i «fanfarró», no està preocupat per la possibilitat que les seves converses hagin sigut gravades, segons va assenyalar una font a CNN. I si existissin aquestes gravacions i sortissin a la llum ajudarien a aclarir alguns dels dubtes i contradiccions sobre el contingut de les tres converses. El mateix Trump, en una entrevista dijous passat, va assegurar que una conversa va tenir lloc en un sopar que, segons va dir també, va sol·licitar Comey. La versió que nombroses fonts externes a la Casa Blanca han donat als mitjans de comunicació, però, és que va ser el president qui va convocar el director de l’FBI.

Un article de 'The New York Times' assegura també que en aquell sopar, el 27 de gener, el president va demanar fins a dues vegades «lleialtat» a Comey, però que aquest es va negar a comprometre’s i va oferir només «honestedat». I en aquest punt batega una altra mostra del personalisme que guia Trump i de la seva ignorància del funcionament de la democràcia nord-americana. 

INTIMIDACIÓ A LA PREMSA

Notícies relacionades

Tant l’FBI com els seus agents juren recolzar i defensar la Constitució «i no un líder individual, dirigent, oficina o entitat», segons s’explica a la seva web, on es donen també les raons: «Un govern basat en individus, que són inconsistents, fal·libles i molt sovint propensos a l’error, massa fàcilment porta a la tirania en un extrem o a l’anarquia en l’altre».

La diatriba matutina de Trump va tenir un altre element intimidatori, dirigit cap a la premsa, i va ser l’amenaça de suspendre les rodes de premsa diàries que ofereix la Casa Blanca. Trump està òbviament aïrat per la lamentable imatge que la Casa Blanca ha donat des del cessament de Comey dimarts. Sense una estratègia de comunicació clara sobre la decisió, que alguns dels seus assistents van conèixer amb tan sols una hora d’antelació, es van començar a donar versions sobre la decisió que s’han anat desmuntant en les 72 hores següents, donant un altre cop a la credibilitat tant de Trump com del vicepresident Mike Pence i dels portaveus.