PRIMER VIATGE DEL NOU INQUILÍ DE L'ELISI

Macron viatjarà a Berlín per veure Merkel hores després d'assumir la presidència de França

La visita, habitual entre els mandataris dels dos països quan assumeixen el càrrec, té com objectiu reforçar l'eix francoalemany

zentauroepp38386272 file photo  german chancellor angela merkel awaits the arriv170512181652

zentauroepp38386272 file photo german chancellor angela merkel awaits the arriv170512181652 / HANNIBAL HANSCHKE

1
Es llegeix en minuts

La cancellera alemanya, Angela Merkel, rebrà dilluns que ve el nou president francès, Emmanuel Macron, segons va informar ahir el portaveu del Govern alemany, Steffen Seibert. La reunió, que tindrà lloc tan sols un dia després de la seva presa de possessió a París de mans del seu antecessor, François Hollande, és una pràctica habitual entre els líders de l’eix francoalemany després de ser elegits.

La mateixa Merkel va avançar aquesta setmana que esperava la primera visita de Macron a Berlín «molt aviat». La cancellera va mostrar la seva satisfacció per l’elecció del candidat europeista francès just després de conèixer els resultats que van significar la derrota de la candidata ultradretana i líder del Front Nacional, Marine Le Pen.

Notícies relacionades

Dilluns, la cancellera va celebrar una reunió, seguida d’un sopar privat, amb el president sortint Hollande, a manera de comiat de qui ha sigut en aquests cinc últims anys un dels seus principals aliats europeus. Seguidament, Merkel va expressar, també dilluns, la seva confiança que amb Macron es mantindrà la fortalesa i solidesa de l’eix francoalemany, encara que va avançar que no veu motius per canviar el Pacte Europeu d’Estabilitat i Creixement.

La dirigent alemanya responia així a la proposta del seu ministre d’Exteriors, Sigmar Gabriel, que va defensar que Berlín ha de recolzar més França. Va dir que s’ha d’acabar amb la política d’«ortodòxia fiscal» i posar en marxa un pla francoalemany d’inversions. Merkel va recordar que «França ha de prendre les seves decisions» i va apuntar que esperava que Macron li presentés personalment les seves propostes. H