relleu a l'elisi

Manuel Valls serà candidat a les legislatives franceses en el partit de Macron

L'ex primer ministre socialista diu en una entrevista que els vells partits "estan morint o estan morts"

1
Es llegeix en minuts

L'ex primer ministre socialista Manuel Valls ha anunciat aquest dimarts que serà candidat a les eleccions legislatives del juny amb el nou partit del president electe, Emmanuel Macron, i no amb el Partit Socialista (PS), que considera que no té futur.

"Els vells partits estan morint o estan morts", ha subratllat Valls en una entrevista a la emissora de ràdio RTL.

L'ex primer ministre ha assenyalat que serà "candidat de la majoria presidencial" i, més en concret, que ho vol fer "a La República en Marxa", el nom del partit constituït recentment per Macron sobre la base del moviment polític que el va portat a vèncer a les eleccions presidencials diumenge passat.

El que va ser primer ministre del cap de l'Estat sortint, François Hollande, fins al mes de desembre passat ha afirmat que coincideix amb "la major part" del programa electoral del vencedor de diumenge i que "avui el que és essencial és donar una majoria àmplia i coherent a Emmanuel Macron perquè pugui governar".

Pel que fa al PS, ha explicat que havia sigut la seva història, però "aquest Partit Socialista està mort" i "s'ha de superar".

SENSE SENTIT

Valls ha assenyalat que "no té sentit" que en una mateixa formació convisquin els que recolzen la que ha sigut la majoria governamental amb altres que es decanten per unir-se al líder de l'esquerra radical, Jean-Luc Mélenchon, i amb altres que "no saben on estan". I ha precisat que, malgrat el seu anunci de presentar-se a les legislatives amb el partit de Macron, no havia tingut contactes amb ell.

En una primera reacció, el portaveu del president electe, Christophe Castaner, ha assenyalat en una altra entrevista a l'emissora France Info, que el fet que "progressistes de la importància de Manuel Valls es vulguin unir a nosaltres és una bona notícia".

ANTICS PRIVILEGIS

Notícies relacionades

Però Castaner ha afegit que per poder presentar-se com a candidat de La República en Marxa haurà de passar pel procediment d'examen de la comissió nacional d'investidures, com tots els altres. "No s'han de fer diferències pel passat d'un o un altre", ha justificat, abans d'insistir en la idea que "els privilegis han de quedar enrere".

En qualsevol cas, ha reconegut que "té totes les possibilitats" de ser investit tenint en compte el recorregut que ha fet, i sobretot el motiu pel qual "ha decidit deixar el Partit Socialista".