GUERRA A ÀSIA CENTRAL

Mor el líder de l'Estat Islàmic a l'Afganistan

El Govern de Kabul i l'OTAN confirmen que Abdul Hassib va ser abatut el 27 d'abril en una operació conjunta de les forces especials dels EUA i afganeses

mbenach38342677 ngr17 chaparhar  afganist n  08 05 2017   miembros de las fu170508122248

mbenach38342677 ngr17 chaparhar afganist n 08 05 2017 miembros de las fu170508122248 / GHULAMULLAH HABIBI

2
Es llegeix en minuts

El cap de l’Estat Islàmic (EI) a l’Afganistan, Abdul Hassib, va morir en una operació antigihadista conjunta de les tropes afganeses i les forces especials dels EUA el 27 d’abril a la província oriental de Nangarhar, segons van confirmar fonts de l’OTAN i del Govern de Kabul, que consideren la desaparició de Hassib un cop gairebé definitiu per a les activitats de l’EI en el castigat país centreasiàtic.

Hassib, nomenat l’any passat després que el seu predecessor, Hafiz Saeed Khan, fos abatut en un atac amb drons dels EUA, era suposadament el responsable d’haver ordenat cruels i mortífers atemptats a l’Afganistan, entre ells el que va causar el 8 març més de mig centenar de morts al principal hospital militar de Kabul.

A l’abril, un portaveu del Pentàgon va declarar que Hassib havia sigut abatut probablement durant un raid de les forces especials afganeses i nord-americanes a Nangarhar, en el qual van morir també dos ràngers de l’Exèrcit dels EUA, però des d’aleshores no s’havia produït cap confirmació oficial.

L’operació va tenir lloc exactament dues setmanes després del llançament per part dels EUA de la «mare de totes les bombes» –l’arma no nuclear més potent usada mai en guerra– en aquella regió, un atac en què van morir també «diversos» alts comandaments de l’EI. Segons l’oficina de l’OTAN a l’Afganistan, es van produir 35 baixes més entre els gihadistes.

«Aquesta exitosa operació conjunta és un altre pas important en la nostra campanya implacable per derrotar l’ISIS-K [branca de l’EI a l’Afganistan] el 2017», va dir en un comunicat el general John Nicholson, comandant de les tropes dels EUA a l’Afganistan. Nicholson va assenyalar que Hassib havia dirigit l’atac del 8 de març contra l’hospital de Kabul, en què diversos gihadistes es van infiltrar disfressats de metges i van causar una matança entre el personal sanitari i els pacients.

Així mateix, el comunicat acusa el líder gihadista d’haver ordenat decapitacions de persones grans davant mateix de les seves famílies i segrestos de dones i nenes per obligar-les a casar-se amb milicians de l’EI.

PAS FONAMENTAL

Notícies relacionades

Per Nicholson, la desaparició de l’emir afganès constitueix un pas fonamental cap a l’objectiu declarat de neutralitzar l’EI a l’Afganistan abans de final d’any. Pel Govern de Kabul, aquesta gesta estaria a punt de complir-se, ja que dies abans del llançament de la gran bomba nord-americana havia xifrat en a penes 400 els integrants de l’EI al país centreasiàtic, i des d’aleshores afirma haver acabat amb prop de 300. Tenint en compte que l’artefacte llançat el 13 d’abril contra una xarxa de coves dels gihadistes va liquidar 96 milicians, els combatents d’aquest grup podrien comptar-se amb els dits d’una mà.

La mort de Hassib podria ser un dels cops finals a l’organització. «És el segon emir de l’EI-K mort en nou mesos, juntament amb dotzenes dels seus líders i centenars de combatents», va destacar Nicholson.