Els 'tories' arrasen en les municipals britàniques

El partit laborista perd més de 350 regidors i suma un nou input negatiu abans de les generals

bgonzalez38306270 britain s prime minister  theresa may  during a tour of a si170505182152

bgonzalez38306270 britain s prime minister theresa may during a tour of a si170505182152 / Jack Taylor

1
Es llegeix en minuts
POL GUSTEMS

El partit conservador segueix en alça amb la vista posada en les generals del pròxim 8 de juny. Les eleccions celebrades en 88 dels 418 consells municipals del país van ratificar el partit de Theresa May com la principal força britànica. Malgrat les retallades d’impostos en els últims set anys, els tories han aconseguit una victòria abundant guanyant més de 550 regidors. 

    

El partit laborista ja esperava uns resultats negatius i es va confirmar com el gran derrotat, al perdre 350 regidors, mentre els liberaldemòcrates van mantenir terreny i el xenòfob UKIP va perdre gairebé la totalitat de la seva representació.

MASSA EN JOC

La primera ministra britànica va comparèixer a Brentford a la tarda. Theresa May va centrar les seves primeres paraules a evitar la complaença del seu partit: «No donarem res per fet. Hi ha massa en joc». May no va entrar en especificitats locals i va traslladar ràpidament el focus del seu discurs cap a la cantarella del millor pacte per al brexit i d’enfortir la seva mà en les negociacions amb la UE que ha repetit amb insistència durant els últims dies. 

    

Una de les victòries més celebrades dels conservadors va ser a Birmingham, on Andy Street va guanyar una disputada votació.

    

A Escòcia es va imposar el partit nacional escocès i els laboristes van perdre el control de Glasgow per primera vegada des del 1980. No obstant, van aconseguir mantenir el seu lideratge a Gal·les i les  seves principals ciutats com Cardiff i Swansea. Al nord-oest anglès també van triomfar a les seves ciutats emblema com Liverpool i Manchester, que van elegir els seus primers alcaldes metropolitans. La victòria de Steve Rotheram a Liverpool, amb el 59% dels vots, va ser acompanyada amb una dedicatòria a May: «Potser ens has robat el llenguatge parlant d’un país que funciona per a tots, però ¿com pots fer-ho si castigues àrees com la nostra amb les més severes retallades?». A Manchester, Andy Burnham va guanyar amb el 63% dels vots superant lleument el percentatge dels seus veïns: «¡Caram! Manchester 1, Liverpool 0», va exclamar el nou alcalde en el seu discurs de cele­bració.

Notícies relacionades

    

Els liberaldemòcrates van obtenir un resultat desigual amb algunes victòries i derrotes inesperades. Es consideren en una posició prometedora sense haver-se obert camí de forma exitosa.