May acusa la UE d'amenaçar el Regne Unit per influir en les eleccions

La primera ministra britànica compareix davant els mitjans després de demanar a la reina dissoldre el Parlament

zentauroepp38283616 british prime minister theresa may speaks to the media outsi170503185037

zentauroepp38283616 british prime minister theresa may speaks to the media outsi170503185037 / Matt Dunham

2
Es llegeix en minuts

La primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, va acusar aquest dimecres la Unió Europea (UE) d'intentar influir en les pròximes eleccions generals al Regne Unit per mitjà d'"amenaces".

"Polítics i funcionaris europeus han llançat amenaces contra el Regne Unit. Tots aquests actes s'han programat de manera deliberada per influir en el resultat de les eleccions generals que se celebraran el 8 de juny", va afirmar May.

La cap del Govern britànic va oferir un discurs davant de la seva residència oficial de Downing Street després de comunicar-li a la reina Isabel II, cap de l'Estat, la dissolució del Parlament britànic i l'inici oficial de la campanya electoral.

GUANYADORA EN LES ENQUESTES

May, que afronta els comicis amb una àmplia majoria en les enquestes, va recalcar que el guanyador a les urnes tindrà com a principal tasca "obtenir el millor acord possible per al Regne Unit" a l'abandonar la Unió Europea (UE).

"Els esdeveniments dels últims dies han mostrat que siguin quins siguin els nostres desitjos, i sense importar com de raonable és la postura d'altres líders europeus, n'hi ha alguns a Brussel·les que no volen que aquestes converses tinguin èxit i no volen que el Regne Unit prosperi", va comentar.

May va apuntar, a més, que els mitjans de comunicació continentals han "malinterpretat la posició negociadora" amb què Londres afronta aquestes converses, que marcaran el futur econòmic i social del país durant generacions.

POSAR-SE FERMS

"Si no ens posem ferms i aconseguim un resultat positiu en aquestes negociacions estarem arriscant la seguretat i les feines ben pagades que volem per als nostres fills, i els fills dels nostres fills", va sostenir la dirigent conservadora.

La primera ministra va demanar als votants que li concedeixin un "sòlid i estable lideratge" a les urnes per evitar que "els buròcrates de Brussel·les passin per sobre" del Regne Unit.

Quan falten 25 dies per als comicis generals avançats que May va convocar per sorpresa el 18 d'abril passat, les cambres parlamentàries britàniques van quedar dissoltes automàticament aquesta mitjanit.

Notícies relacionades

En aquest moment es va iniciar també el període oficial de campanya, en què els candidats han de limitar la despesa econòmica dels seus actes.

May va activar el 29 de març passat l'article 50 del Tractat de Lisboa, cosa que va encetar un període de dos anys en què el Regne Unit haurà d'acordar amb Brussel·les la seva sortida del club europeu i en què Londres espera començar a dissenyar la seva futura relació comercial amb la UE.