Desenes de detinguts en la manifestació del Primer de Maig a Istanbul

El Govern d'Erdogan tanca hermèticament la plaça de Taksim, epicentre de les protestes socials

Els manifestants intentaven accedir a la plaça de Taksim. / ATLAS VÍDEO

1
Es llegeix en minuts

La policia turca ha detingut desenes de persones i ha fet servir gasos lacrimògens per dispersar centenars de manifestants a Istanbul que amb motiu de la festa del Primer de Maig han mostrat el seu malestar amb el Govern i amb el president, Recep Tayyip Erdogan.

Segons informa el canal de notícies CNNTürk, unes 75 persones han sigut detingudes al barri de Gayrettepe d'Istanbul quan uns 250 manifestants volien començar una marxa de protesta. Els manifestants han mostrat pancartes amb lemes com 'Visca l'1 de Maig. No al dictador', i la policia ha disparat a l'aire i ha utilitzat gasos lacrimògens.

Els manifestants feien al·lusió a Erdogan, que obtindrà més poders després d'un ampli canvi constitucional, ratificat per una controvertida consulta popular fa dues setmanes.

Mentrestant, un altre grup de manifestants han intentat accedir a la plaça de Taksim, al centre d'Istanbul, on les autoritats havien prohibit qualsevol marxa o protesta. Dues dones han sigut detingudes a l'intentar treure una pancarta amb motiu del Primer de Maig.

LA PLAÇA DE TAKSIM, TANCADA

La plaça de Taksim, fins a les protestes socials de l'any 2013 centre neuràlgic de qualsevol manifestació política a Turquia, està completament tancada al públic amb tanques i controls policials.

Aquest espai es va convertir en un lloc simbòlic per a grups d'esquerres a Turquia després dels violents incidents que s'hi van registrar el 1977 quan grups ultranacionalistes van obrir foc contra grups d'esquerres i van matar 37 persones.

Kani Bekopresident de la federació de sindicats revolucionaris de Turquia (DISK), ha denunciat a Efe via telefònica que "els assassins de 1977 no han sigut trobats ni castigats fins avui". 

Notícies relacionades

Segons explica avui el diari 'Hürriyet', tots els hostes dels hotels situats als voltants de la plaça Taksim van ser controlats per la policia davant la festa del Primer de Maig. A més, el trànsit al voltant de la plaça també ha sigut tancat a tots els vehicles amb barreres policials.

Uns 30.000 agents de la policia turca estan avui de servei a Istanbul, una ciutat amb gairebé 15 milions d'habitants, on diverses avingudes d'accés al centre estan tancades al trànsit des de primera hora del matí. La situació és similar a la capital, Ankara, on uns 4.500 policies estan de servei per raons de seguretat.